Brittiska livsmedelskedjan Iceland Foods vill att vi har en jul fri från palmolja i år. De har själva tagit bort produkter med palmolja från butikernas hyllor och bytt ut ingrediensen mot något annat i sitt egentillverkade sortiment. Och under hashtagen #nopalmoilchristmas samlar de fakta, initiativ och recept.

För att upplysa kunderna och påverka konsumenterna att handla produkter utan palmolja har de använt sig av en tecknad reklamfilm där skådespelerskan Emma Thomson berättar en saga om orangutangen Rang-Tan.

Får inte sändas

Reklamfilmen förbjöds dock att visas i brittisk media. Orsaken sades först vara för att annonsen var ”för politisk” men anledningen är att organisationen Greenpeace är inblandad i projektet, skriver bland annat The Independent. Att Greenpeace är en av avsändarna framgår inte i filmen vilket blir missvisande i reklamsammanhang och Clearcast, som har uppdraget att bevaka brittisk reklam, tog därför beslutet att ta bort den.

Iceland själva lade ut den på sin Facebooksida med uppmaningen att få folk att protestera mot förbudet att visa den. Nästan 690 000 delningar senare har den kanske fått betydligt mer spridning än om den stannat kvar i lokala tv-kanaler. Bara på Youtube har den setts över 10 miljoner gånger.

670 000 personer har också skrivit på en protestlista mot beslutet att inte visa filmen på tv. Clearcast har samtidigt kritiserats hårt för sitt beslut att ta bort filmen. De har fått stänga ner sina sociala medier och plocka bort bilder och information om sin personal på sin sajt på grund av hat- och hotstormar.

Produktionen av palmolja får stora konsekvenser för människa och miljö. Läs mer om palmolja på naturskyddsforeningen.se

Läs även:

Palmolja i många populära julgodissorter – se hela listan!

Varningen: Undvik livsmedel med palmolja

Mer läsning

Femina