Trendar: InredningMat och dryckResor

Utflyttningsmetoden – smarta sättet att rensa hemma

25 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Kvinna rensar i hemmet.
Att hålla ordning i hemmet är lättare sagt än gjort, särskilt om du samlar på sig lite mer saker än vad det egentligen finns plats för.
Men med den här smarta rensningsmetoden kommer du få ordning i skåpen hemma, och kunna göra dig av med det du inte behöver!
Annons
10 steg till en hållbar minimalistisk garderobBrand logo
10 steg till en hållbar minimalistisk garderob

Att flytta från en bostad till en annan kan minst sagt vara tidsödande och jobbigt – men det kommer också med fördelar. Många rensar bland sina ägodelar när de ska flytta, för att inte ta med sig något onödigt till den nya lägenheten eller det nya huset. Men du kan faktiskt använda dig av flyttmetoden för att rensa dina saker även om du inte ska flytta någonstans. Här är det smarta sättet att rensa i hemmet, som gör att du kommer få ordning och slippa ha kvar saker och plagg du inte längre använder.

Kvinna rensar bland sina kläder.
Man kan behöva lite struktur för att rensa hemma.

Måste man packa allt i lådor och låtsas ringa en flyttfirma? Nä, riktigt så extremt behöver du inte ta det. Allt du behöver är lite fantasi och en tidsbegränsning. Följ de här stegen för att rensa med utflyttningsmetoden!

Annons
  1. Bestäm ett flyttdatum. Om du inte ska flytta så är det här bara en vanlig deadline – men den får inte överträdas. Bestäm om du ska rensa i hela hemmet eller bara i ett rum, och välj sedan ett ”flyttdatum” som passar.
  2. Ta ut allt. När du flyttar så rensar du inte bara, du packar också allting. För att hålla det autentiskt ska du därför plocka ut vartenda föremål. Om du rensar en garderob ska den tömmas. Är det en låda med saker som ska rensas – då häller du allt på en tydlig yta och börjar rensningen.
  3. Bestäm vad som får följa med. Håll upp varje föremål och fråga dig själv: Skulle jag ta med mig det här om jag flyttade? Och tänk om jag skulle flytta till en mindre lägenhet? Är svaret ja, så behåller du föremålet.
  4. Släpp resten. Allt som inte klarar sig i steg tre är det dags att göra sig av med. Om sakerna är i gott skick kan du sälja eller skänka bort, och om det är trasigt är det dags att åka till återvinningen.
  5. Städa. Att helt ha tömt lådor, skåp eller garderober är rätt ovanligt. Passa på att städa ordentligt när du ändå håller på – dammsug och våttorka.
  6. Lägg tillbaka. Nu när du vet vad du ska behålla och har städat ut ytan, så är det dags att flytta tillbaka allt in i garderoben. Men kom ihåg att det här nu är ditt ”nya hem”, så ge dig själv tid att vika ihop och organisera allt ordentligt, så det inte blir rörigt direkt igen.

Så håller du fokus i rensandet

När du ska flytta är det lätt att vara fokuserad på packningen och rensningen – du har inget annat val än att vara redo när flyttdagen väl kommer. Att hitta samma fokus hemma är svårt, men intala dig att flyttbilen är på väg och att du helt enkelt måste ta ett beslut.

Kom också ihåg att du inte behöver rensa hela hemmet på en gång. Ofta är det mer effektivt att dela upp rensandet rum för rum, för en mer koncentrerad rensning.

Källa: Real simple.

Annons