Trendar: InredningMat och dryckResor

Reporter med tungt bagage

12 jan, 2015 
AvFemina
Annons
Mikaela Bley
Mikaela Bley

– Första idén till Ellen Tamm fick jag för tre år sedan, och för två år sedan sa jag upp mig för att skriva på heltid. Eftersom jag har två små barn har det blivit mycket nattskrivande, men det passar mig. Planen är att skriva minst tre romaner om Ellen, där både hon själv och läsaren gradvis får inblick i hennes förflutna.
De finns en kluvenhet i henne: hon har en morbid läggning, men drabbas samtidigt hårt av brotten.

– Hon har ett förflutet som hon inte har bearbetat, en frusen sorg som hon ibland kan hantera och som ibland ger henne attacker av panik-ångest. Hon har valt att arbeta med döden för att utsätta sig för sådant som är ännu värre än hennes egna upplevelser. Hon är en tickande bomb, och hennes historia handlar just om hur farligt det är att inte bearbeta sina trauman.
Lycke är ovanligt snabbt och effektivt berättad. Vilka är dina förebilder?

– Jag gillar när det är raka rör och går snabbt, det är sådan jag är som person och det är sådana böcker jag läser. Jag skriver för att underhålla och jag vill att min bok ska vara lätt att ta till sig – men jag har en del att säga om man vill lyssna. Kriminalromanen är ett bra format om man har ett budskap.

AV STAFFAN WILSSON

Annons