Robert Moldén skiljer sig lite från hans jämnåriga kamrater. Sedan 16-årsålder har han arbetat med välgörenhet på olika sätt och när han tre år senare fick ett fadderbarn, Isak, i studentpresent bestämde han sig för att åka ner till Ghana och hälsa på.

Väl på plats jobbade Robert som volontär på ett barnhem och en skola under några månader. När han skulle åka hem bad han alla 50 barn på barnhemmet att skriva en önskelista på vad de önskade sig i livet. Svaren han fick skiljde sig vilt; de kunde vara allt från att få Ronaldos fotbollsskor till att få sina föräldrar tillbaka i livet. Men två saker var återkommande på alla barnens önskelistor; en ny skolbuss och ett nytt barnhem.

Hösten 2011 flög Robert för andra gången ner till Ghana. Där hämtade han upp den buss som han och hans vänner hade kört under en roadtrip i USA tidigare samma år och som Robert sedan hade fraktat ner till Ghana. Den bussen blev barnens skolbuss. Första önskningen avklarad.

2011 reste Robert till Ghana under julen för att tillsammans med stiftelserna A World of Friends och SIDA ordna ett julaftonsfirande för barn.

– I Ghana har vi spelat fotboll och lekt, ungefär som vanligt. Lite mer fokus på mat och presenter, precis som i Sverige.

Sedan dess har han varit i Ghana åtta gånger under olika perioder.

I år har han inte möjlighet att åka ner. Men han har ändå, tillsammans med sina kollegor, lyckats uppfylla barnens andra önskan om ett barnhem. Nu står nämligen ett barnhem rymligt för 70 barn klart och redo för inflytt lagom till jul.

Förutom att skicka ner julklappar till det färdiga barnhemmet i Ghana har han även valt att öppna upp sitt hem i Stockholm för barn på hemmaplan som inte har möjlighet att fira jul på eget vis.

– Vi planerar att vara hemma hos mig ute på Lidingö och duka upp mat i mängder, spela pingis, klappa hundar, dela ut presenter, baka pepparkakor och lyssna på julmusik. Är det tillräckligt med snö så hoppas jag att vi ska kunna köra ett pulkarace. Det handlar om att ge barnen en jul som de förtjänar, helt enkelt!, säger Robert.

Barn som inte kan ta sig till Roberts hem på Lidingö får hjälp med transport. Tack vare att Robert har en bilfirma har han tillgång till flera bilar och många snälla medarbetare som kan hjälpa till att hämta upp barnen.

– Jag tycker inte att transporten ska vara en avgörande faktor för om man får chansen att fira jul eller inte, menar Robert.

Foto privat

Vill du vara med och hjälpa Robert att ge barnen en jul de förtjänar?

Givetvis är inslagna julklappar välkommet men för att göra det så smidigt som möjligt för Nema Kids är ekonomiska muskler det lättaste. Genom att swisha valfri summa till 1239012329 eller överföra valfri summa till postgironummer 901232-9 är du med och bidrar till barnens julafton. Hela summan går till julklappar till barnen.

Namn: Robert Moldén

Ålder: 25 år

Bor: Lidingö

Gör: bilhandlare, byggare och fotomodell. Jobbar med välgörenhet sedan 16 årsålder.

Instagram: Molden91

Läs även

Lovisa hjälper sexslavar ”Jag vill vara mitt i skiten och se till att det händer grejer”

Femina mötte cancersjuka kvinnor på sminkkurs

Amber Heard i kampanj mot våld i nära relationer: ”Du är inte ensam”