Mellan den 20:e och 27:e september har rörelsen Fridays for Future initierat Global week for future – en världsomspännande aktionsvecka med strejker och manifestationer.

Arrangemanget avslutas med en global storstrejk på fredagen, och till den har rörelsen, som vanligtvis riktar sig till barn och unga, även bett företag, fackförbund och privatpersoner att delta. En vädjan som gett resultat – både nationellt och internationellt.

I Sverige planeras det nämligen för strejk på 110 platser – och till arrangemanget i Stockholm kommer ingen mindre än Robyn att ansluta och bjuda på musik till förmån för klimatet.

– Jag vill göra min del som medmänniska. Klimatstrejken ger mig en möjlighet att göra något med min oro och träffa andra som känner likadant, säger Robyn i ett pressmeddelande.

Robyn och Oscar Stembridge uppträder i Stockholm

Storstrejken i Stockholm inleds klockan 13.00 på Medborgarplatsen, och innefattar tal från skolstrejkare, forskare och organisationer samt musik. Efter det kommer det att ske en gemensam klimatmarsch till Kungsträdgården.

Förutom Robyn kommer även det elvaåriga stjärnskottet Oscar Stembridge att uppträda. Som yngsta artist någonsin skrev han nyligen kontrakt med skivbolaget Universal Sweden – och för en tid sedan hyllades han av inga mindre än Queen för sin cover av Bohemian Rhapsody. 

Det gemensamma budskapet till politiker och makthavare under Global week for future är att:

  • Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
  • Följa Parisavtalet och bevisa det.
  • Lyssna på klimatforskningen.
  • Skapa mer miljö- och klimaträttvisa för alla.

Här kan du läsa mer om aktionsveckan, och se när och var strejkerna arrangeras i Sverige.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läs mer:

Omvärldens reaktioner på Greta Thunbergs tal i FN

Globala storföretag stöttar Greta Thunberg – stänger ner produktion

Greta Thunberg hyllas för inlägget om sin diagnos

Utvald läsning

Femina