Det digitala analysföretaget Cambridge Analytica hamnade i blåsväder när The New York Times och The Observer avslöjade att företaget hade samlat in data från 270 000 amerikanska Facebook-användare. Den informationen användes sedan för att nå 50 miljoner amerikaner i president Donald Trumps valkampanj 2016. Detta hände Facebook-användare som hade överlåtit sin information till företaget – när de hade registrerat sig på en extern app där de kunde göra ett personlighetsquiz. Facebook-användarna som tillät appen att ta del av sin personliga information delade med sig av sin relationsstatus, historik, politisk och religös tillhörighet och annan personlig information.

Om du inte vill att Facebook ska veta allt om dig, finns det flera sätt att begränsa den tillgången. Här är några tips:

Neka åtkomst i appar

Öppna dina Facebook-inställningar. Välj sedan ”kontoinställningar” och scrolla ner till ”appar”. Längst upp står det ”inloggad via Facebook” och där ser du en lista av dina appar som har åtkomst till din information. Du kan neka någon eller all åtkomst genom att klicka på apparna och ta bort applikationen.

Ändra dina annonsinställningar

Facebook samlar in en stor mängd data för att skräddarsy dina annonser. Du kan inte välja att ta bort annonserna – men du kan välja vad du är intresserad av. Du kan även stänga av att Facebook visar annonser eller använder dig i reklam, som ”Anna Andersson gillar det här” över en Facebook-sida som du gillar. Gå in i inställningar och välj ”annonser” – där hittar du allt du har gillat.

Ladda ner all din information

För att se vad Facebook faktiskt har samlat för information om dig kan du ladda ner den. Det tar ungefär en timme för applikationen att sammanställa all data, men efter det är det ditt. Hur gör du då? Jo, du går in på inställningar och väljer ”ladda ned en kopia av din Facebook-information”.

Ta bort ditt Facebook-konto

Om du vill ta bort ditt Facebook-konto gör du såhär:

1. Öppna konto-inställningar

2. Gå till ”hantera konto” och välj sedan ”allmänt”.

3. Inaktivera ditt konto (Obs! Då sparas fortfarande din lagrade information).

4. Klicka på ”läs mer” och sedan hittar du ”ta bort ditt konto”.

Foto: IBL
Källa: Dagens nyheter, Expressen.

Läs även:
De avlyssnar dina samtal – och 13 andra saker du inte visste om Google

Så ser du vad Google vet om dig – och raderar informationen