Bill_clinton

Nu när vi går in i den absoluta slutruschen inför presidentvalet i USA har demokraternas Hillary Clinton ett visst övertag gentemot republikanernas Donald Trump. Mycket kan dock fortfarande hända, särskilt med tanke på att det verkar blir en dragkamp in i det sista i några av vågmästarstaterna.

Men ponera att Hillary Clinton vinner valet och blir USA:s första kvinnliga president någonsin, då ställs hela Vita husets traditioner på ända när first ladyn helt plötsligt blir en first man i form av den tidigare presidenten Bill Clinton.

Så vilka uppgifter skulle Bill få i Vita huset? Ja, först och främst måste ju Hillary bli president för att de båda ska få flytta in, så det är inte helt klart – men historien kan ge oss en hint.

Det har Bill Clinton att stå i som First Man

Historiskt sett har USA:s first lady släppt sina tidigare åtaganden när maken har tillträtt som president. Bill blir alltså arbetslös, men oroa er inte. Han kommer definitivt inte att klättra på väggarna, för det finns en hel del saker att stå i som first man av förenta staterna.

Det ska fixas med blommor
I egenskap av högsta hönset för Office of the First Lady of the Unites States (kommer namnet att ändras?) blir Bill ytterst ansvarig för blomsterdekorationerna i Vita huset. Det ska se piffigt ut i såväl East Wing, där presidentfamiljen huserar, som i övrigt på den förnämliga adressen 1600 Pennsylvania Avenue.

Tårtorna ska se bra ut
Men Bill kommer inte bara att överse blomsterarrangemangen förstås. Nej, han får även sista ordet kring hur tårtor, bakelser och efterrätter ska se ut i och med att han basar över White House Executive Pastry Chef.

Det ska hållas låda
När president Hillary får besök av andra ledare världen över är det också hennes first man Bill som ska ta emot, och vara trevlig mot, statsöverhuvudenas respektive.

Svårt att tänka sig att Bill Clinton kommer att ta världsledarna bättre än Michelle Obama.

Den veganska revolutionen
Som first man kommer Bill även bli högsta chef för White House Social Secretary som anordnar alla middagar och sociala sammankomster i Vita huset. Här ingår även Vita husets kock. Det blir intressant att se om resten av världens ledare kommer att bjudas på vegansk mat vid besök i Vita huset framöver. Bill äter nämligen inga djurprodukter alls sedan 2010.

På Demokraternas partikonvent i somras blev Bill barnsligt förtjust i alla ballonger.

Huset ska inredas
Bill Clinton får fria händer över inredningen i East Wing. Vi förväntar oss en jättestor walk-in-closet för hans skor (storlek 47), ett altare till minne av den gamle vännen Boris Yeltsin och en lönndörr där han kan smyga in en och annan golfkompis. Och ballonger. Överallt ballonger.

Stilen ska sättas
Historiskt sett har kläderna hos USA:s first lady varit centrala och det är inte ovanligt att densamma blir något av en nationell stilikon. Vi förväntar oss därför att Bills outfits kommer att synas i sömmarna. ”Och här kommer USA:s first man Bill Clinton iklädd en mörkblå Hickey Freeman-kostym och en slips som matchar Presidentens ljusblå klänning.” Det ser vi fram emot.

… och han ska fylla de här skorna:

Under sina åtta år som first lady har Michelle Obama fixat allt ovan nämnda samtidigt som hon outtröttligt har engagerat sig i kvinnorättsfrågor och sundare mat- och träningsvanor för amerikanerna. Vad Bill väljer att engagera sig i återstår att se, men vi hoppas så klart att han återgäldar Hillary för allt hon gjorde som first lady när det begav sig på 90-talet.

Lycka till, Bill!

Foto: All Over Press, IBL, Shutterstock (bilden är ett montage)