Ofräscha skärbrädor är en grogrund för bakterier. Plastskärbrädor går enkelt att köra i diskmaskinen eller diska av för hand. Men med träskärbrädor gäller andra rutiner – så här enkelt kan du fräscha till träskärbrädan igen.

Rengör skärbräda av trä

I alla de skåror som uppstår efter lång flitig användning med kniven, samlas gärna bakterier och skärbrädan är inte helt enkel att hålla ren. Därför kan det vara en god idé att med jämna mellanrum ge skärbrädan en ordentlig grundrengöring som samtidigt desinficerar den.

Gör så här för att rengöra skärbrädan med salt:

1. Börja med att diska av skärbrädan ordentligt, precis som du gör i vanliga fall.

2. Strö på salt, gärna grovt.

3. Skrubba ordentligt med en rotborste eller med diskborsten, så att hela ytan täcks av salt.

4. Låt stå i ungefär 20 minuter så saltet hinner verka.

5. Skölj av skärbrädan noggrant.

Nu har du en ren och desinficerad skärbräda, redo att användas under lång tid framöver. En bonus är att saltet gör skärbrädan slät och fin!

Ett annat smart och miljövänligt tips för att rengöra skärbrädan är att använda citron. Läs mer om det här!

Källa: TV4, Land

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: