Kaffefilter

Nytt liv i kaffesumpen.

1. Ta bort dålig lukt.

Nästa gång du skivat lök eller rensat fisk – gnugga lite kaffesump mellan händerna och skölj så är den envisa doften borta. Dålig lukt i allt från kylskåp till garderober kan också trollas bort: Torka sumpen på en bakplåt, lägg den i en skål och stoppa in i det illaluktande utrymmet. Simsalabim så neutraliseras doften.

2. Trädgårdsmagi.

Kaffesump i rabatten ger färggrannare blommor och håller kissnödiga katter borta. Syran i kaffet är poppis bland de nyttiga maskarna, men inte bland skadedjur som sniglar och myror. Lite sump i grönsakslandet kan därför förbättra skörden.

3. Skönhetsmedel.

En rejäl kaffescrub återfuktar huden. För mildare peelingeffekt, blanda lite kaffesump i duschtvålen. Eller gör din egen ansiktsmask: Mixa sumpen med vad du hittar i köket – avokado, honung eller kanske olivolja och havssalt – smörj in, låt verka en stund och tvätta av.

4. Rengöringsmetod.

Gnid lortiga kastruller och stekpannor med lite kaffesump på en trasa så försvinner smutsen. Kaffesump + diskmedel = enklaste sättet att rengöra trånga flaskor och vaser där diskborsten inte kommer åt; bara blanda, skaka och skölj ur.

5. Slipp halkan.

I vinter kan du prova att använda kaffesump i stället för att salta, över isiga gångbanor. Syran hjälper på ett miljövänligt sätt till att smälta isen.

Källor: Buzzfeed, Familjeliv, Yankeemagazine, Leva & Bo

Av Anna Lundegårdh på Hemmets.se  

Foto Sjöberg bild, IBL

Läs även 8 sätt du kan rengöra med bakpulver

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: