Trendar: InredningMat och dryckResor

Så kan du tjäna pengar på ditt hem – det här ska du tänka på

28 jun, 2019 
AvFemina
Du behöver inte sälja din bostad för att den ska generera pengar. Genom att hyra ut till andra på olika sätt kan du också tjäna en slant. Konsumentvägledaren Maria Wiezell reder ut vad som är viktigt att tänka på inför en uthyrning.
Annons

1. Hyr ut då och då

Varför inte låta andra bo i ditt hus eller din lägenhet några nätter då och då, en vecka eller en hel månad? Både turister och affärsfolk som inte vill bo på hotell kan vara intresserade. Den största plattformen airbnb.com som förmedlar boenden har funnits i tio år. Priset per natt bestämmer du som är värd själv och du kan ta ut extra avgift för städning och för extra gäster.

2 Jobba hemma

Om du har eget företag kan du avdela ett rum eller en del av huset/lägenheten och använda som ditt kontor. Du får göra avdrag för hyra om vissa förutsättningar är uppfyllda. Det går att göra ett schablonavdrag eller dra av de faktiska kostnaderna.

3. Ha en inneboende

Om du har ett extra rum, en källare som du inte använder eller en inredd vind så kan ju någon annan bo där. På så vis används din bostad dubbelt upp, vilket är både miljövänligt och ekonomiskt. Begär en skälig hyra som motsvarar den yta du hyr ut, plus ett tillägg för delade utrymmen. Om du hyr ut möblerat kan du lägga på ytterligare 10–15 procent och ingår el och kabel-tv kan du lägga på kostnader för det, enligt Hyresgästföreningen. För en inneboende behöver du inte be om tillstånd från hyresvärden/bostadsrättsföreningen.

Annons

4. Skaffa hyresgäst

Att hyra ut till helt okända kan kännas extra riskabelt – och det har Homii tagit fasta på. Sajten kopplar ihop dig med andra via dina vänner, och gör det lättare att hitta en pålitlig hyresgäst. En annan förmedlingssajt är Qasa.

När du inte själv bor kvar räknas det som andrahandsuthyrning och då krävs tillstånd från hyresvärd/bostadsrättsförening. Oavsett vem du hyr ut till, be om referenser och kolla betalningsanmärkningar. Skriv kontrakt och reglera allt som ingår. Är kontraktet löpande kan du säga upp din hyresgäst med tre månaders varsel. Om du tänker hyra ut längre än två år ska du ta fram en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om att hen avstår från besittningsskyddet.

5. Förvara mera

Står garaget tomt? Har du plats över på uppfarten där någon kan parkera husbilen över vintern? Är uthuset tomt? Gör slag i saken och låt någon annan använda utrymmet. Hyreslagen reglerar uthyrning av lokaler, som det här räknas som. Vid lokalhyra är uppsägningstiden nio månader om man har ett löpande avtal.

Annons

6. Passa på när cirkusen kommer till stan!

Om det arrangeras stora evenemang där du bor är det ett utmärkt tillfälle att fly undan och hyra ut sin lägenhet. Större idrottstävlingar, kungliga bröllop och så vidare lockar massor med besökare som kan ha svårt att hitta övernattning. Då kan du hyra ut kort tid till ett bra pris –marknaden styr. Själv kan du åka till släkt och vänner, eller göra en weekendresa. Kolla med din värd att upplägget är okej.

7. Hyr ut till film- och tv-produktioner 

Överraska vännerna med att din lägenhet/ditt hus är med på tv eller i en film. Bostaden kan hyras ut för att användas som en del av miljön och rekvisitan under en filminspelning. På sajten statist.se kan du lägga upp ditt objekt och du bestämmer själv vad du vill ha för ersättning. Även kontor, bilar, pianon, gammalt porslin, affischer, uniformer, tavlor med mera kan gå att hyra ut. Annonsen är gratis.

Annons

8. Låt andra sova på din soffa

Soffsurfning är en enklare och mer personlig variant av att släppa in okända i sitt hem. Du tar inte betalt – men kan få nya vänner från hela världen som du i din tur kan hälsa på framöver. Läs mer på couchsurfing.com.

9. Rensa & sälj

De flesta har en tendens att samla på sig rätt mycket grejor som inte används – men dessa kläder, verktyg, leksaker kan andra ha stor glädje av. Sälj på nätet eller anordna loppis. Man brukar säga att de flesta hem har värden för bortåt 20 000 kronor som kan avvaras.

10. Låt bilen rulla

Om du hyr ut din bil tre gånger i månaden kan du tjäna 30 000 kronor på ett år. Det hävdar snappcar.se, en plattform för privatpersoner som vill hyra ut sin bil till andra privatpersoner.

Bilpooler är en annan variant av besparing. I stället för att du äger din egen bil och kör med den en halvtimme om dagen – typ – så är ni flera som delar på samma bilar. Sunfleet och Moveabout, den sistnämnda för elbilar, är några bilpoolföretag.

Annons

11. Dela på grejorna

Alla behöver inte ha en egen gräsklippare. Delar du med grannen så utnyttjas klipparen bättre och ni delar på kostnaden. Smart. Detsamma går att applicera på högtryckstvätten, symaskinen, domkraften, tapetbordet, kompressorn, slagborren, hemgymmet med mera. Eller så hyr du ut grejorna – Hygglo är en sådan förmedlingssajt.

12.Var energisnål

Gör bostaden hållbar och tjäna på en bättre miljö för dig och kommande generationer genom att dra ner på energin som huset/lägenheten förbrukar. Ett första steg kan vara att skaffa en energideklaration från Boverket (kostar en slant). Den visar energiförbrukningen och hur den står sig i jämförelse med liknande bostäder. Vill du inte lägga pengar på en sådan, kör igång själv direkt. Duscha snabbare, isolera väl, undvik standby-läge på dina apparater och så vidare.

Maria Wiezell
Maria Wiezell från Sveriges Konsumenter. Foto: Linus Meyer

Experten: ”Det är alltid viktigt att skriva tydliga avtal”

Vi bor i Sverige och det finns så klart regler kring uthyrning. Vad är viktigast att veta? Vi frågade Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter.

Annons

– Det är bra att dela med sig och fenomenet är intressant och utvecklas hela tiden. Men det är en relativt oreglerad marknad, säger hon.

Lagen reglerar vanligen konsumenters förhållande till näringsidkare, det vill säga företagare. När privatpersoner hyr ut till andra privatpersoner omfattas de därför inte av de vanliga konsumenträttsliga reglerna – och dessutom är det ofta två okunniga parter som ingår ett avtal och det kan trassla till sig.

– Vi har tittat en hel del på det här. Det är även oklart vad som gäller om till exempel en förmedlare är inblandad och förmedlaren är ett företag. Oavsett vem du hyr av eller hyr ut till så är det viktigt att läsa alla villkor noga och skriva tydliga avtal.

Detsamma gäller försäkringen. Har man en hemförsäkring och en person som man släppt in i sitt hus stjäl eller förstör så gäller oftast inte försäkringen.

– Ta reda på vad som gäller för din försäkring innan du hyr ut, säger Maria Wiezell.

Inkomsten då? Jo, det går att hyra ut för 50 000 kronor per år skattefritt. Får du in ännu större hyresintäkter beskattas överskjutande del som inkomst av kapital. Det innebär att 30 procent av vinsten som blir kvar när dina kostnader dragits av ska betalas i skatt.

AV ANNA BJÖRE

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Denna artikel publicerades först i Femina nummer 07/2019. 

Annons