Trendar: InredningMat och dryckResor

Så klarar du dina nyårslöften – experternas knep för bestående förändringar

08 feb, 2021 
AvAino Oxblod
Fotografpawita warasiri/TT.
Har du bestämt ett nyårslöfte, som nu börjar kännas övermäktigt och svårt att hålla?
Personlig utveckling-experterna Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel på Fearless minds har knep för hur man ska få till förändringar som består – och inte ge upp sina mål.
– Vi vill slå ett slag för de små kontinuerliga förändringarna, säger Sophie Rosén-Hellström.
Annons
Här är jobben som ger bäst betaltBrand logo
Här är jobben som ger bäst betalt

Det är många som har börjat året med nyårslöften och högt satta mål för vad man ska lyckas med under 2021 – ofta i stil med att gå ner i vikt, sluta röka eller kunna springa ett långt lopp.

Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds och är experter på personlig utveckling, och menar att man har störst chans att lyckas med sina mål om man tar lite i taget.

– 80 procent av alla nyårslöften misslyckas. Generellt tänker man att stora förändringar kräver att man tar ett krafttag, men egentligen är det de små förändringarna som ger resultat på sikt. Förbättrar man något med en procent per vecka så blir den ackumulerade ökningen 68 procent på ett år. Vi vill slå ett slag för de små kontinuerliga förändringarna, säger Sophie Rosén-Hellström.

Hon fortsätter:

– Oavsett om man vill bli bättre på jobbet, på ett intresse man har eller vad som helst så är en nyckel att jobba med sin biologi, och motivationshormonet dopamin.

Annons

Fearless minds


Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds där de jobbar med personlig utveckling och ledarskap. Duon, som har bakgrund som prestationsprinsessor på prestigefulla toppjobb, vill nu hjälpa andra att utvecklas.

De startade nyligen podcasten Fearless minds ihop också, som finns där poddar finns.

Använd kroppens hormoner för att lyckas

Sophie menar att man måste ha en tillräckligt stark motivation till sitt mål för att få dopaminkickar – man måste veta varför man vill vad man vill. Exempelvis är målet ”jag vill komma i form” inte tillräckligt starkt för att man ska hålla motivationen uppe. Har man i stället ett tydligt varför, som ”jag vill känna mig stark för att leva länge och vara närvarande för mina barn”, så är motivationen starkare och man belönas med mer dopamin.

Maria Stenvinkel och Sophie Rosén-Hellström.

– Det är också bra att ha små delmål, för då utsöndras också mer dopamin, när man klarar sina delmål, förklarar Sophie.

Annons

Många som sätter tuffa nyårslöften klarar av att hålla dem i januari och februari, men har sedan svårt att hålla motivationen uppe.

– Ett annat viktigt hormon är testosteron, som styr vårt självförtroende. Om man gör som man bestämt med hjälp av små delmål så ökar testosteronet i kroppen. Vi känner att vi är en person som håller vad vi lovat oss själva, och bygger upp tilliten till oss själva. När vi når våra mål så stärker vi vårt självförtroende. Vi känner att vi klarar av saker, vilket leder till att vi vill och vågar mer i livet. Det handlar om att bygga en positiv spiral där vi mår bra och tar oss mot våra mål, säger hon.

– Det har varit ett tufft år, och många är inspirerade att få till en förändring som håller i sig. Stötvisa förändringar skapar inget långvarigt, men vanor förändrar våra liv.

Läs mer:

Annons