Oavsett om det är midsommar, påsktider eller något annat kan långhelger kännas som en efterlängtad gudagåva. För många av oss innebär helgen bara två lediga dagar innan det är dags att komma tillbaka in i matchen.

5 tips för att komma tillbaka till vardagen lite snabbare efter en längre ledighet:

1. Våga mjukstarta lite

Att komma ner i varv är en av de bästa sakerna med att vara ledig. Att komma upp i varv igen kan kännas både motigt och obekvämt. Våga därför ta det lite lugnt. Låt första dagen efter en längre ledighet vara lite lugnare än vanligt.

2. Boka in en lunchdejt

Alla gillar att ha trevliga saker att se fram emot. Passa därför på att boka in en lunch med någon i samband med att du kommer tillbaka. Välj gärna en person som du vet kommer att ge dig energi så kommer du tillbaka efter lunchen med massor med nya idéer.

Äter du lunch ute behöver du dessutom inte lägga tid på någon matlåda.

Två personer äter lunch, denäter en sallad och den andra mackor.

Passa på att lämna arbetsplatsen under lunchen och få både en promenad och lite nya intryck. Bild: Shutterstock/IBL

3. Våga ta pauser

Mikropauser kan hjälpa dig att bli mer effektiv. Passa på att gå en sväng till kaffemaskinen eller bara ta en bensträckare. Har du ett stillasittande jobb kommer rörelsen få dig att tänka klarare.

Ta sedan med dig denna goda vana även i fortsättningen.

Läs också: Stressexpert: Därför är det viktigt med pauser på jobbet

4. Prioritera sömnen igen

I samband med ledighet är det lätt att ställa om dygnet. Bara efter en helg drabbas vissa av oss av så kallad social jetlag. Det bästa sättet att motverka problemet är att hålla sig till sina vanliga sovrutiner och inte ändra sina sovvanor med mer än någon timme.

Har du förskjutit dygnet kan det vara svårt att somna i tid och risken är att ögonlocken känns tyngre än vanligt när klockan ringer. Sömnbristen kan göra att du känner dig segare än vanligt och även minnet kan påverkas. Var därför snäll mot dig själv under arbetsdagen, försök att inte falla för frestelsen att sova lite när du kommer hem och lägg dig sedan din vanliga tid.

5. Ta sikte på nästa ledighet

Förhoppningsvis har du redan nu en ny, härlig ledighet att se fram emot. Egentligen spelar det ingen större roll om det finns en långresa inbokad eller ni ska åka på en rolig utflykt. Se till att planera in större och mindre guldkorn så du hela tiden har något att se fram emot.

Äldre par dansar på en sandstrand i solnedgången.

Bild: Shutterstock/IBL

Källa: Dagens Industri, Chef, Hälsoliv

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även: 3 misstag du gör på semestern – som gör dig tröttare på jobbet

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: