Trendar: InredningMat och dryckResor

Så länge kan spindlar överleva i dammsugaren

01 okt, 2018 
AvHenrik Högström
Så länge överlever spindeln i dammsugaren
Spindlar är ingen match för en dammsugare. Men faktum är att spindeln, om den överlever färden till påsen kan leva ytterligare ett bra tag. Till och med i månader, enligt illustrerad Vetenskap.
Annons

Spindlar i hemmet utgör, för det mesta, ingen fara för oss människor. Men få av oss vill ha de små krabaterna i vår närhet. De är helt enkelt läbbiga.

Ett enkelt sätt att radera spindlarna från tillvaron är att ge dem en omgång med dammsugaren. Då följer både insekt och nät med. Avstädat och klart.

Att spindlarna sugits upp innebär dock inte med nödvändighet att de har gått hädan.

Spindel ett ögonblick innan uppsugning.
Spindel ett ögonblick innan uppsugning. Bild: IBL

Spindlar kan ”med lätthet överleva i flera veckor, till och med månader, i den dammfyllda påsen”, skriver Illustrerad Vetenskap och motiverar.

”Välnärda spindlar kan minska sin ämnesomsättning och på så sätt klara sig utan mat i över 200 dagar”.

Honorna starkast

Tidningen hänvisar dock inte till några enskilda studier om just spindlars möjliga överlevnad i dammsugare. Det finns dock en sådan studie gjord i Brasilien. Där är den inriktad på spindlar av typen Loxosceles intermedia. Spindlar som kan finnas i och omkring brasilianska hem och som kan ge svårläkta sår, så kallade nekroser vid bett.

Annons

I den studien undersökte forskarna dels om spindlarna överlevde själva uppsugningen och dels om de kunde överleva i dammsugarpåsen. Forskarna fann att dammsugaren var en effektiv metod för att ta kål på spindlarna. Det vill säga att samtliga av dem, hanar, honor, unga och ägg, dog av själva uppsugningen.

I det andra testet hölls spindlarna i en dammsugarpåse full med damm och annat vanligt skräp. I det här fallet överlevde honorna i tio dagar medan hanar och ungdjur strök med i högre grad.

”Varför använder du dammsugare?”

Spindelexperten Lars Jonsson, på Naturvetenskapliga institutionen vid Kristianstads högskola, har fått frågan om överlevnad i dammsugaren förr.

– Och det första svaret är. Varför använder du dammsugare? Du kan ju fånga spindeln med glas och en pappskiva. Men det finns ju någon rädsla för att gå nära – så är det ju, säger Lars Jonsson.

Han har dock inte själv undersökt spindlars eventuella överlevnad i dammsugare.

Annons

– Min gissning är att de klarar några dagar. Spindlar har i regel långsam metabolism och kan leva länge utan mat. Detta gäller inte minst husspindlarna.

Dör av uttorkning

Även om spindlarna överlever ”insugningen” ner till påsen och klarar sig utan mat så finns det ännu ett par utmaningar att komma över.

– Problemet för dem är ofta att det är för torrt. De dör av uttorkning, säger Lars Jonsson.

Men ponera nu att spindlarna överlevt i påsen. Då ska de fortfarande ta sig ut. Och den vägen är lång för en liten spindel.

– Jag tror inte de hittar ut, de ska ju gå igenom slang och rör. Det skulle möjligen vara om de får en skymt av ljus.

Om nu spindeln, mot alla odds, överlever och tar sig ut så återstår frågan. Finns det några farliga spindlar i våra hem?

– Nej.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Läs även:

Artikeln publicerades först på Allers.

Foto IBL

Annons