Trendar: InredningMat och dryckResor

Så lär du din hund att leta kantareller – i 3 enkla steg

16 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Svampsäsongen är snart i full gång. Är du hundägare har du chansen att förena nytta med nöje genom att träna din trogne följeslagare att leta upp svampen åt dig.
Annons

Stövlar på och med korgen i hand är det hög tid att ge sig ut i svampskogen på jakt efter skogens gula guld – kantareller.

Som hundägare kan det vara mysigt att låta husdjuret följa med på skogspromenaden. Och med lite träningen kan hunden dessutom hjälpa dig i jakten.

– Alla individer är olika och kräver olika mycket övning, men de flesta hundar kan lära sig leta svamp, säger Christine Ehrlander, hundexpert på Sveland Djurförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Har du ingen hund? Här är 5 tips för att hitta kantareller.

Första steget i träningen, enligt Christine Ehrlander, är att lära hunden vad det är du söker efter.

Börja med att lägga hundgodis som du sedan täcker med svampen du vill hunden ska kunna hitta. Tanken är att hunden ska lockas av doften av godis och på så sätt kunna lokalisera svampen.

Kantareller bra start

Kantareller är bra att börja med eftersom de ser ut på ett visst sätt och har en distinkt doft. Dessutom går det lätt att hitta övningsexemplar i butik.

Annons

Träningen ska också gärna ske i en miljö som liknar den som svamparna finns i på riktigt.

– Repetition och belöning är nyckeln till inlärning, och vägen till en välfylld svampkorg. Tänk på att hunden präglas av din entusiasm, det hörs om du är engagerad och genuint glad, säger Christine Ehrlander.

Nästa steg är att placera kantarellerna i skogen – utan godis. När hunden sedan markerar belönar du den rikligt. Tanken är att träningen ska göra att hunden associerar kantareller med belöning och uppskattning.

– Variera både platsen för övningen och sättet du belönar på, säger Christine Ehrlander.

Ett vanligt misstag är att ägaren rör vid träningssvampen. Då är risken stor att hunden letar efter husses eller mattes doft i stället för doften av svamp. Använd gärna en tång till svampen och undvik också att trampa alltför mycket i sökområdet.

– Och tappa inte tålamodet om din hund behöver många träningstillfälle, säger Christine Ehrlander.

Tre steg för att träna hunden till svampletare:

1. Lägg ut svamp med en godisbit under i naturlig terräng

2. Belöna hunden rikligt när den hittar utplacerade svampar

3. Behåll hundens intresse genom att visa entusiasm och uppskattning när den hittar svamp

Källa: Sveland Djurförsäkringar

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons