2019 trender

Nyårsklockan har klämtat och vi har dammat av spåkulan. Det år som vi lämnat bakom oss präglades av politisk spänning, klimatkaos och ständiga Twitterkrig. Vad tar vi med oss in i decenniets sista år och vad lämnar vi till återvinningen? De flesta siar om återhållsamhet i alla former. Att hushålla med resurserna är en självklarhet, inte bara de miljömässiga och materiella utan även våra egna mentala tillgångar. Och så vi söker efter unika och analoga upplevelser. Samtidigt kan ingen stoppa tekniken – och gränsen mellan människa och maskin fortsätter att suddas ut.

Här är 10 heta trender att ha koll på under 2019:

Största möjliga tyssssstnad

trender 2019

En retreat i tystnad är något av det hetaste du kan ägna dig åt 2019.

Läkarna är eniga om att konstant uppkoppling ger negativa effekter på hjärnan. Den största och nyttigaste lyxen 2019 är därför tystnad. Mobilbantning har blivit så populärt att det påstås påverka Apples försäljning. En tyst retreat på kursgård eller i kloster blir allt mer populärt, ofta i kombination med bön eller meditation. Konceptet utvecklas nu med tysta restauranger, tyst after work och andra företagsaktiviteter för att få gruppen att bryta mönster och vila sina sinnen.

Tågsemester

tagresor trender 2019

Dags att resa på räls.

Klimatförnekarna kommer att fortsätta förneka, men många börjar verkligen få flygångest. Därför blir tågsemester ett allt hetare alternativ. Snälltåget kör hela vägen till Berlin, Dagens Nyheter arrangerar tågcharter, Blå tåget erbjuder stilfull resa med barvagn och restaurang med vita dukar. Gamla hederliga Interrailkort är fortfarande en bra affär om man vill uppleva flera länder på kort tid. Tåg tar tid men man slipper timmar av transfer och landningsköer. Dessutom får man kulturupplevelser på köpet: den som en gång glidit in på Antwerpen-Centraal eller Milano Centrale vill aldrig se en flygplats igen.

Drick nyktert

alkoholfritt trend 2019

Vi lämnar baksmällorna bakom oss.

Under det hälsomedvetna 2000-talet har allt fler insett fördelarna med att kunna ta några glas utan att få morgondagen förstörd. Inte minst bland ungdomar finns ett stadigt minskande intresse för alkohol. Det initiala ointresset från bryggerier och barer har nötts ned och 2019 kan bli ett revolutionsår för det nyktra drickandet. Öl finns redan i härligt beska och skummande lättvarianter, alkoholfritt vitt vin och mousserande smakar förträffligt och även ordinära pubar har skaffat en rejäl alkoholfri drinklista. Det finns alltså massor med kul alternativ till ”varannan vatten”.

Upp på cykeln!

livsstilstrender 2019

Chanel visar vägen med heta cykelbyxan.

De flesta av oss har väl fortfarande 1980-talets cykelbyxor i ganska färskt minne. Och det är nog fler än en av oss som lovat oss själva att aldrig göra om det där. Men jodå – nu händer det! Nu har Karl Lagerfeld himself gjort de tajta och inte helt figursmickrande kortbyxorna moderna igen. Och när han designar för Chanel brukar det vara en tidsfråga innan hela (nåja, halva) modevärlden snabbt hänger på! Så förbered dig på att se mycket av varan framöver. Och ja, det gäller både de kortkorta modellerna och de som går ner över knät.
Modechefen tycker: ”Jag måste ändå säga att jag börjar känna att cykelbyxan med rätt tillbehör inte är ett omöjligt plagg. Det trodde jag aldrig när mina neonrosa favoriter från 1985 skickades vidare till klädinsamlingen.”

Metoo del 2

metoo

Metoo är långt ifrån över.

Metoodebatten tar inte slut, och enligt kristallkulan blir 2019 männens år. Fyra av fem svenska män ställer sig positiva till #metoo enligt en aktuell undersökning, mot drygt hälften ett år tidigare. Men det är främst kvinnorna som har ändrat sitt beteende, genom att sluta vara tysta. Vi kommer troligen att se en reaktion på Metoo från män som vill problematisera men inte ansluter sig till Jordan Petersons

grottmannaideal. Blåslampan kommer att riktas mot de branscher som inte kavlat upp ärmarna, som finanssektorn – men vad i hela friden ska vi göra med Horace Engdahl? Och hur bemöter han exfrun Ebba Witt-Brattströms Historiens metoo-vrål som kommer i april?

Skaffa chip

trender 2019

Science fiction blir verklighet med chip i handleden.

Passerbrickor och bankkort är överflödiga – snart har vi alla ett mikrochip inopererat i handen. Chipet kan användas för exempelvis betalning, inpassering och resor. Än så länge har bara några tusen svenskar blivit chippade men under 2019 tar det fart ordentligt. Fördelarna är många, framför allt ökad säkerhet och frihet och att slippa hålla alla koder i huvudet. Och medicinskt sett kan nyttan bli enorm för personer med nerv- och hjärtsjukdomar. Visst får man en känsla av att vara fjärrstyrd, men snart kommer vinsterna att bli så många att vi villigt omvandlar oss till vandrande blip-brickor.

Batik-unik

batik trender 2019

Snygg batiktolkning från Stella McCartney.

Överlag ser vi (fortfarande!) massor av mönster i modet. Blommor, ränder, prickar och det allra nyaste tillskottet – batik! Gärna från topp till tå eller faktiskt blandat med andra mönster. Allt är tillåtet. Batiken syns i allt från surfinspirerat strandmode till mer dressade vardagsplagg. Ju mer intensiv mönsterbild desto bättre. Varför inte se om de gamla hemmafärgstalangerna sitter i och skapa en egen design – helt i sann 70-tals anda?
Modechefen tycker: ”Batikmönster har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag är kanske en av få som jublar varje gång det kommer tillbaka i trendtappning, men det och utsvängda jeans får min inre hippie att jubla av lycka!”

Handskrift

skrift 2019 trend

Dags att putsa upp skrivstilen!

Fram till 1950-talet var välskrivning en bärande del av undervisningen långt upp i realskolan. I dag skickar vi smileys och känner alltmer att vi tappat handstilen. Men nu vänder det: inom grafisk formgivning är textning glödhett och allt fler intresserar sig för vackra handskrivna brev och vältecknade gratulationskort. Att omsorgsfullt skriva för hand är en utmärkt mindful-nessövning, och ger även effektivare inlärning. Den ambitiöse skaffar reservoarpenna och bläck för en verkligt sinnlig och analog upplevelse.

Återanvända idoler

spice girls 2019

Spice Girls återförenas och åker på turné.

”I’ll tell you what I want, what I really, really want …” Spice Girls medlemmar håvar i år in 30 miljoner kronor var för en sex dagar lång turné (och då är inte ens Posh med). Den streamade musiken pressar upp priserna för konsertbiljetter och numera är det svårt att hitta något band som inte är ute på återföreningsturné. Inför 2019 gräver vi förutom Spice Girls även upp Backstreet Boys, Westlife och Swedish House Mafia, samt äldre akter som Kinks och Fleetwood Mac. Suget efter det välbekanta och efter unika upplevelser är starkt i dessa föränderliga tider.

Kompostkläder

komposterbara klader

Snart kan vi lägga våra gamla kläder i komposten.

Att Handelns utredningsinstitut, numera HUI Research, valde Det återvunna plagget som årets julklapp 2018 är ett tecken i tiden, med motiveringen ”Det speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö”. Det handlar både om det smarta i att handla begagnat – och om utmaningen i att återvinna mer material. Ett företag som varit tidiga med att utveckla ett cirkulärt tänk är schweiziska Calida. Senaste nyheten är den helt komposterbara T-shirten I love nature. Avsikten är att tröjan ska hålla länge, men den dagen den känns sliten och trött, ja då läggs den på komposten och förvandlas till jord inom ett halvår. Hurra säger vi och ser fram emot ännu fler initiativ av det här slaget!
I nya Femina nr 2, 2019 hittar du ännu fler trendspaningar för 2019. Finns i butik nu!

Läs även:

7 stora resetrender 2019

Här är den nya trendmaten

6 inredningstrender som spås ta över Hemnet

Trendigaste inomhusväxterna 2019

AV STAFFAN WILSSON & REDAKTIONEN

FOTO JONAS GUSTAVSSON, JERKER IVARSSON/TT, MATTIAS EDWALL,

SHUTTERSTOCK/TT M FL