11 knep för att lyckas med köksträdgården

1. Anlägg köksträdgården i soligt läge, gärna nära huset. Det ska vara enkelt att hämta grönsaker och kryddor.

2. Försök ha köksträdgården i skyddat läge. Ligger den för öppet torkar jorden lätt ut på våren om det är blåsigt. Du kan själv skapa lä runt köksträdgården med täta häckar av till exempel cypress, idegran eller liguster. Bärbuskar kan också vara ett skydd.

3. Det är viktigt med en lättarbetad och näringsrik jord. Styv lerjord kan förbättras med sand, mull och kompost. Förbered alltid jorden på våren med gödsel och kompost innan du sår.

4. Ogräsrensning och vattning är A och O för en välmående köksträdgård. Vänta aldrig om du ser lite ogräs, rensa efter hand.

Ett par klohandskar är en smart investering för att underlätta arbetet i köksträdgården. Ett par bekväma modeller med hög kvalitet finns i vår utvalda butik.

5. Börja i liten skala och utöka efter hand. Bra nybörjargrödor är spenat, lök, rädisor och potatis.

6. Tänk på att ha växelbruk, det vill säga sätt aldrig samma grönsaker på samma plats år efter år.

7. Plantera lök intill morötter för att undvika morotsflugan.

8. Så inte för många frön av det du vill ha, det blir mycket av en påse!

9. Håll efter mördarsniglar. De utgör det största hotet.

10. Fakta om planteringsdjup, avstånd och liknande står på fröpåsarna.

11. Köp plantor från ekologisk odling.

5 favoriter till trädgården

Smart trädgårdsslang

Expanderbar slang – kan bli upp till 15 meter lång när den fylls med vatten men tar i princip ingen plats alls när du inte använder den.

Designad kruka

Snygga krukan Cloudy som är designad av Hanna Wessman lyfter vilken trädgårdsmiljö som helst, men passar precis lika bra inomhus. Finns i vit och grå färg.

Praktiskt set

Smart trädgårdsset med handskar, spade och en skön dyna att lägga under knäna när du jobbar i trädgården. Allt kan hängas upp på en krok när du inte använder det.

Snygg dekorationslåda

Snygg dekorationslåda att ställa dina örter eller blommor på. Fungerar även utmärkt som serveringsbricka för mysiga fikastunder.

Fin biholk

Den fina biholken från Wildlife Garden är framtagen för att passa solitärbin som saknar sin giftgadd och inte kan producera någon honung. Dessa bin är ändå värdefulla för en trädgård då de pollinerar fruktträd och blommor.

Läs också: Biholk – det bästa sättet att få en prunkande trädgård

Mest läst