Traditionen med kort med julmotiv började i Storbritannien i mitten av 1800-talet. Ett par årtionden senare spred den sig över Europa. På 1910-talet hade julkortstraditionen fått allmän spridning i Sverige. Mycket tack vare Jenny Nyströms numera klassiska julkort. Men även 2017 lever julkortstraditionen kvar.

Enligt Postnords årliga julkortsundersökning planerar sextio procent av svenskarna att skicka julhälsningarna per post. Svenskar över 50 år skickar gärna julkort till vänner, yngre prioriterar att skicka till mor- och farföräldrar. Familj och släkt är annars de som är främst prioriterade.

”Ligger svenskarna varmt om hjärtat”

Den främsta anledningen att skicka julhälsningar är att det är en tradition, den näst vanligaste att göra mottagaren glad.

Sju av tio svenskar vill helst få sitt julkort i brevlådan. Enligt undersökningar får varje svensk i snitt 16 fysiska julkort.

– Att skicka julhälsningar till sina nära och kära i form av ett julkort är något som fortfarande ligger svenskarna varmt om hjärtat. Att sprida glädje och visa extra omtanke i juletid är populärt både i den äldre och den yngre generationen, vilket är kul att se, säger Anders Holm, chef för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.”

När måste man skicka julkort för att de ska hinna fram innan jul?

Inom Sverige: 15 december 2017

Till EU samt Schweiz, Island och Norge: 13 december 2017

Övriga Europa och resten av världen: 7 december 2017

Läs även: Så pysslar du egna juletiketter

Kändisar som svenskarna helst skulle skicka julkort till

1. Kung Carl XVI Gustaf

2. Donald Trump

3. Kronprinsessan Victoria

4. Barack Obama eller Zlatan

5. Leif GW Persson

Läs även: Tips och inspiration till juldukningen

Källa: Postnords julkortsundersökning
Artikeln publicerades först på Året Runt.

Foto IBL

Utvald läsning

Femina