Trendar: InredningMat och dryckResor

Så maxar du kräftskivan – lekar, sånger och dekorationer

12 aug, 2020 
AvAlexandra Schuman
FotografTT
Kräftskiva
Kräftpremiären har gått av stapeln! Samla familj och vänner för en riktig festkväll. Vi ger dig tipsen på de bästa lekarna, sångerna och dekorationerna till din nästa skiva.
Annons
ALKOHOLFRI RABARBER OCH KOMBUCHA-DRINKBrand logo
ALKOHOLFRI RABARBER OCH KOMBUCHA-DRINK

Nu är det dags igen! Varje år den första onsdagen i augusti är det kräftpremiär. Vad passar inte bättre än att komma tillbaka utvilad från semestern och samla familj och vänner för en riktig brakfest! Vi ger dig tipsen som gör din skiva oslagbar.

Lekar till kräftskivan

Vänner applåderar vid bord.
Hitta den roligaste leken till din kräftskiva.

Påståenden

När gästerna anländer delas det ut en lapp till var och en med påståenden om din bordsgranne. Nu är det upp till dig att mingla runt och lista ut vem du ska sitta sida vid sida under kvällen.

Byt namn

Leken går ut på att du ska byta namn med personen du hälsar på. När du till slut fått tillbaka ditt eget namn får du sätta dig till bords. En rolig och förvirrande lär-känna-lek som garanterat kommer locka till skratt. Skippa det klassiska handslaget och kör med fördel på en corona-hälsning.

Annons

Hemligt uppdrag

Hemligt uppdrag är en bordslek som garanterar skratt. När gästerna kommer, dela i smyg ut lappar med hemliga uppdrag. Under kvällens gång måste gästerna med jämna mellanrum utföra det som står på lappen utan att avslöja att den fått ett uppdrag. Förtydliga på lappen att leken kommer att avslöjas på slutet av kvällen, så gästerna i slutet av kvällen inte behöver åka hem och känna sig som en dåre, ja inte för detta iallafall. Om du behöver inspiration till uppdrag så delar vi 10 stycken här:

Obekväma kalsonger

Du ska vid flera tillfällen under middagen påpeka att dina kalsonger “skär in”. Dra i dem och tjata om att de är obekväma.

Ostmonstret

Du ska vid flera tillfällen under middagen be att få osten, men inte ta av den.

Hörde du det där?

Du ska vid flera tillfällen under middagen repetera följande ordväxling: “Hörde du det där?” “Vad då?” “Glöm det, det har slutat.”

Snapsaren

Du ska vid flera tillfällen under middagen bli lyrisk över hur gott det är med nubbe.

Annons

Internationella typen

Flika in lite engelska ord ibland. Du är ju så internationell.

Namnidiot

Använd konsekvent fel namn till folk hela kvällen. Om någon försöker får dig att lära deras namn kommer du ändå att glömma borta det inom någon minut.

Orolig

“Men nu är Andreas borta… är det nån som har sett honom? Oj, ja där sitter han visst. Vilken tur!” Spela orolig och låtsas som om du tror att folk har försvunnit bort med jämna mellanrum fast de kanske sitter eller står nästan bredvid.

Skål!

“Jag älskar sommaren. Och jag älskar verkligen att få umgås med mina vänner och få höja mitt glas. Åh, det måste vi skåla för! Skål för sommaren go vänner!” Skåla för sommaren ofta. Det går förstås bra att skåla för allt annat du kommer på också.

Ta en bild på mig då!

“Jag älskar att se mig själv på bild, kan du inte ta bara en bild till? Med mig på, Snälla?” Försök att vara med på så många fotografier som möjligt under kvällen. Ta gärna folks kameror och fota dig själv.

Annons

Se till att andra håller tal

“Schhhh allesammans! Om alla är tysta så verkar Anna där borta vilja säga något. Kanske hålla ett tal?” Så fort någon reser sig från bordet under måltiden eller vid annat passande tillfälle så kommer du att avbryta alla och be dem tystna och sedan säga att du tror att den personen verkar vilja hålla ett tal.

Vad känner jag?

På med en ögonbindel och låt deltagaren känna på olika föremål, den person som har flest rätt vinner. Om ni är ett mindre gäng kan ni med fördel dela upp er i två lag och låta var och en i teamet utföra ett eget uppdrag för att samla poäng till laget, á la Fångarna på fortet.

Två lögner och en sanning

Det här är en perfekt lek efter middagen. Sätt er i en cirkel och gissa vilka tokigheter de övriga gästerna gjort. Deltagaren säger tre påståenden men bara ett är sant, gissa vilket. Turen går vidare om man inte gissat rätt. Ju galnare, desto roligare.

Annons

Pek-leken

Super enkel lek. Sätt er i en ring, någon kommer med ett påstående, alla ska peka på den person de tycker påståendet stämmer in på.

Jag har aldrig

En riktig klassiker bland partylekar som alltid går hem. Leken går ut på att en person kommer med påståenden – har man gjort det så måste man dricka eller göra en utmaning.

Musikquiz

Musikquiz livar upp vilken fest som helst! Välj en quizledare, en grym spellista, dela in er i lag och ni är igång. Det lag som har flest rätt vinner.

Norsk karaoke

Den här leken kräver lite självdistans. Ta på dig hörlurar och nynna eller varför inte sjung låten som spelas inför de övriga gästerna som ska gissa rätt.

Full eller barn?

En väldigt rolig lek som går ut på att en person ska berätta en sann historia från sitt liv och de övriga deltagarna ska gissa om man var full eller barn när det inträffade. Galna historier välkomnas varmt.

Charader

Bjud på dig själv med dina bästa imitationer och låt dina lagmedlemmar klura ut vad du försöker säga. Kom ihåg att du inte får prata!

Annons

Fem-kamp

Bjud in till en klassisk fem-kamp. Har du tillgång till en större gräsmatta är det här en ypperlig lek. Gör de klassiska grenarna som dragkamp, säckhoppning, skottkärrerace, norsk fylla, kast med liten boll eller krydda upp det med bilda ord – varje lag får urklippta bokstäver där de ska försöka bilda det rätta ordet. Eller varför inte testa dumstruten – rulla ihop ett stort papper till en strut men lämna ett litet hål som du kan se igenom. Fäst struten över ansiktet och titta genom det lilla hålet medan du försöker lotsa en liten boll igenom några koner. Första laget i mål vinner.

Sånger till kräftskivan

Snaps på kräftskiva.
Bästa snapsvisorna till kräftorna.

Vad vore en nubbe utan sång, de hör ihop! Samla härliga låtar i ett sånghäfte. Vi ger dig lite inspiration för att komma igång:

Annons

Melodi: Nu har vi ljus här i vårt hus

Nu har vi fest här i vårt hus

kräftan är kommen, vi tar oss ett rus!

Flaskor och glas, folk i extas, vilket kalas!

Kräftan lyser röd och grann i stugan

grannen sitter där och suger ur han.

Hör du gubben, nu ska på stubben

vi ta den här lilla nubben.

Kräftan

Hejaramsan

Bord 1: ”Andra bordet är ni klara?”

Bord 2: ”Jajamensan, fattas bara!”

Bord 1: ”Nubben ner i strupen fara – SKÅÅÅL

Melodi: Blinka lilla stjärna

Kräfta, kräfta prydd med dill,

och en immig sup därtill,

bröd och smör och ost och sill

och så några supar till.

Kräfta, kräfta prydd med dill,

nu vi får allt vad vi vill.

Melodi: I natt jag drömde

I natt jag drömde något som

jag aldrig drömt förut

Jag drömde det var strejk på pripps

å alla öl var slut

Så kom jag till en jättesal

där ölen stod på rad

Jag drack en sju, en åtta bärs

Å reste mig å sa

Armen i vinkel

Blicken i skyn

Så var det menat Whiskey och renat

Mer alkohol

För den som tål

Annons

SKÅL

Melodi: Stockholm i mitt hjärta

Festen i mitt hjärta

låt oss besjunga en skål

här utpå våran veranda

vi dricker så mycket vi tål

med kräftor från hela världen

suger vi i oss allt

genom kräftornas kärlek till magen

får vi blandning av dill och salt

Melodi: Midnatt råder

Kräftor röda ligger här på faten, här på faten.

Och i glasen väntar destillaten, destillaten.

Efter att ha skalat, slitit, sörplat:

Nu en skål!

Dekoration till kräftskivan

Dukatbord utomhus.
Mixa upp med kuddar och filtar för en skön känsla. För att höja mysfaktorn – duka på japanskt vis.

Detaljerna är lätt att glömma men det är ofta det som gör det lilla extra på festen. Vi ger dig några tips som får din skiva att glänsa:

Krydda sånghäftet

Lägg till ordningsregler i det hemmasnickrade sånghäftet, så som:

  • Vid ankomsten, avtag endast ytterkläderna eftersom stämningen annars lätt kan bli tryckt.
  • Det är strängt förbjudet att låta maten tysta munnen.
  • Fötterna bör under måltiden förvaras under bordet.
  • Vid allsång måste alla sjunga med. Helst samma melodi. Om värdparet kommer på dig att mima, måste du sjunga solo.
  • Det är strängeligen förbjudet att behålla sitt goda humör för sig själv, dela snarast möjligt ut det till de andra.
  • Gäster som ej avhämtas inom en vecka, kommer genom festkommitténs försorg att säljas offentligt på auktion.

Något som också brukar vara uppskattat är att lägga till lite information över de övriga gästerna, roliga anekdoter, hobbies eller familjeband.

Annons

I sånghäftet kan du även lägga till en del som beskriver hur du på ett korrekt sätt äter kräftor.

Kamera

Tjej fotograferar med polaroidkamera
Ställ fram polaroidkameror som gästerna kan använda under kvällen.

Sätt ut polaroidkameror på bordet och låt gästerna ta bilder under kvällens gång. En rolig sysselsättning och härliga minnen skapas på samma gång.

Ljus

Vänner har middag i växthus.
Belysning gör mörka augusti kvällar extra mysiga.

Glöm inte mysiga kulöra lyktor som lyser upp mörka augusti kvällar eller dekorera med ljusslingor, gärna i ett träd om ni sitter ute.

Madonna/ishink

Cocktails på kylning
Kyl drycken på ett kreativt sätt.

Lägg drycken på kylning i en ishink eller ta det du har, lägg ett gäng flasköl på en bädd av is i skottkärran eller servera små söta cocktails i omaka glas, bara fantasin sätter gränserna. Ett annat tips är att varje gäst får en personlig glasburk med kräftor för en lyxigare känsla.

Accessoarer

Ljuslyktor i träd.
Dekorera träden.

Köp roliga huvuddekorationer, haklappar och annan dekoration som livar upp. Ett tips är att bestämma två till tre färger på dekorationen för att inte bordet ska bli allt för rörigt – less is more. Om du är utomhus, tänk på att du kan dekorera träden men ljuslyktor, blommor i glasflaskor eller girlanger.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons