Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Så slipper du urtvättade kläder – smarta knepet

01 mar, 2023 
AvCecilia Persson
FotografTT, @ellabo
Så slipper du urtvättade kläder – smarta knepet
Urtvättade kläder gör ingen glad, men det finns knep att ta till för att undvika kläder som har tappat färgen. Vi delar med oss av knepet som trendar på TikTok!
Annons

Många av oss har några favoritplagg som vi fortsätter att bära gång på gång, och så småningom tappar de allra flesta av kläderna något av sin forma glans när de har tvättats tillräckligt många gånger. För även om vi försöker att använda kläderna flera gånger innan vi tvättar dem, samt vädra dem istället för att tvätta, så måste de ju då och då hamna i tvättmaskinen.

Men vad gör man då åt en tröja, byxa, klänning eller annat plagg som börjar se urtvättad ut? Det finns faktiskt ett riktigt smart knep att ta till för att få plaggen att se så gott som nya ut.

Så färgar du urtvättade kläder

Istället för att försöka undvika att dina kläder blir urtvättade – för det kan vara något av en utmaning – så är tipset istället att färga kläderna med textilfärg. På så sätt kan du nämligen få kläderna att se som nya ut igen med samma färg som de hade från början, eller varför inte testa en helt annan färg?

Många användare på TikTok har hängt på trenden med att färga sina kläder, bland annat användaren @ellabo som visar hur hon uppdaterar en urtvättad svart sweatshirt:

Annons

För att färga kläder på bästa sätt behöver du:

  • Textilfärg
  • Infärgningssalt
  • En tvättmaskin (men du kan även färga kläder för hand)

Gör så här för att färga kläder:

  1. Väg textilierna som du vill färga. En förpackning textilfärg räcker till cirka 500 gram om du vill ha full nyans, eller upp till 1 500 gram kläder om du vill ha en ljusare nyans på kläderna.
  2. Häll 1 kilo infärgningssalt, samt innehållet i fixermedelspåsen, i den bakre delen av tvättmaskinstrumman.
  3. Skruva av korken på flaskan med färgen och ställ in den i tvättmaskinen.
  4. Lägg kläderna i blöt innan du ska färga dem – då tas nämligen färgen upp bättre. Lägg sedan in kläderna i tvättmaskinen.
  5. Välj ett långt tvättprogram på 30, 40 eller 60 grader med full vattenmängd och utan förtvätt. Välj helst 60 grader om kläderna tål det, då färgen blir fylligare och finare med en högre temperatur.

Textilfärg

Den populära textilfärgen från Herdins finns i 13 olika färger och färgar upp till 1500 gram kläder och andra textilier. ANNONS Läs mer om hur du gör och köp textilfärgen här.

Textilfärg för att färga kläder från Herdins

Infärgningssalt

Rekommendationen är att alltid använda infärgningssalt när du färgar kläder, då saltet löses upp i vattnet och hjälper kläderna att ta upp färgen bättre. Du kan läsa mer om infärgningssalt och köpa det här.

Annons
Infärgningssalt från Herdins
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepenBrand logo
Så torkar du tvätten snabbt - se de supersmarta knepen
Annons
Annons