#metoo – på 3 minuter
3:47

Efter reklamen: #metoo – på 3 minuter

(3:47)

Slå på ljud

#Metoo är en hashtag som skapades 2006 av amerikanska aktivisten Tarana Burke, 46, i sociala medier för att uppmärksamma omfattningen av sexuella trakasserier mot kvinnor.

Rose McGowan och Tarana Burke.

Den fick ny, större spridning 2017 när skådespelaren Alyssa Milano, 46, bad alla kvinnor som någon gång ofredats sexuellt att svara på hennes tweet med orden ”me too” – något som skedde i samband med rapporteringen om att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein, 67, anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelare och att det tystats ner av filmindustrin.

Harvey Weinstein.

Startskottet på metoo-rörelsen i Sverige blev när inredaren och programledaren Lulu Carter, 58, lade upp en bild på Instagram där hon jämställde en känd TV4-profil med Harvey Weinstein.

Bröt samarbetet

Det ledde till att TV4 avbröt samarbetet med profilen efter att flera personer vittnat om sexuella trakasserier, sexistiska, homofoba och rasistiska skämt på inspelningar där mannen har varit framträdande.

Mannen åtalades senare för att ha våldtagit en kvinna 2008, men friades både i tingsrätten och hovrätten.

Cissi Wallin.

Journalisten och profilen Cissi Wallin, 34, anklagade dåvarande Aftonbladetjournalisten Fredrik Virtanen, 48, för att ha våldtagit henne 2006. Hon polisanmälde honom 2011 men förundersökningen lades ner i brist på bevis.

I samband med metoo-vågen valde Cissi att publicera våldtäktsanklagelsen instagraminlägg där hon även namngav Fredrik Virtanen.

Anmäldes för grovt förtal

Fredrik Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna och i januari 2018 anmälde han Cissi Wallin för grovt förtal. I augusti åtalades Cissi Wallin för grovt förtal, något som hon nekar till. Rättegången väntas hållas i vinter och Cissi riskerar fängelse i upp till två år.

Efter anklagelser om sexuella övergrepp lämnade även en Sveriges Radio-profil sitt jobb som programledare i samband med metoo hösten 2017.

Moa Gammel, Alexandra Rapaport, Sofia Ledarp, Alice Bah Kuhnke, Michael Porseryd på årsdagen av #tystnadtagning.

2017 samlades 200 skådespelare från uppropet #tystnadtagning i en manifestation på Södra Teatern i Stockholm där anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp lästes upp på scenen. Bland åhörarna fanns dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, 47, kronprinsessan Victoria, 42, och drottning Silvia, 75.

Metoo-rörelsen fick stor medial uppmärksamhet i Sverige och jämfört med danska medier fick det ungefär fyra gånger mer utrymme i de största svenska tidningarna jämfört med de danska. I Danmark rapporterades #metoo som något negativt, som en häxjakt och en olaglig folkdomstol. I svenska medier beskrevs metoo som något positivt, en folkrörelse och kamp mot maktstrukturer.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault

LÄS MER: Matilda Gustavsson avslöjade ”Kulturprofilen”: Jag var lite rädd

Mest läst