Julgran.
Smakerna som är gjorda för julen
Slå på ljud

Julen 2020 ser minst sagt annorlunda ut än tidigare år. Glöggmingel och luciatåg ställs in, och hur själva julafton kommer se ut är det många som inte vet än.

Men eftersom många av oss tillbringar så mycket tid hemma har det blivit allt vanligare att tjuvstarta med juldekorationerna och pynta som det är julafton imorgon redan nu. I sociala medier sprids bilder på hem som blir upplysta av tomtelampor, adventsljusstakar och färdigpyntade granar.

Men ska granen upp i julgransfoten och blir klädd med glitter och ljusslingor redan nu, så krävs det knep för att få den att hålla sig fin ända fram till julafton, och helst kanske till trettondagarna eller tjugondag knut.

Framgångskonceptet stavas citron och lime-läsk.

The Mirror skriver om experternas tips från trädgårdshandeln Hanleys garden centre på Irland, som menar att läsken 7Up är det bästa man kan ge sin gran. I Sverige är dock Sprite, som är samma sak av ett annat märke, snäppet vanligare i affärerna. Den kolsyrade läsken med smak av just citron och lime ska blandas ut vatten – tre delar vatten och en del läsk för att vara exakt – för bästa resultat, menar trädgårdsmästarna.

Bäst resultat med citronläsk – då håller sig granen fin

Det skiljer sig inte helt från det klassiska husmorstipset att hälla socker i julgransfoten – både snittblommor och avhuggna julgranar trivs nämligen bäst i sött vatten, och sockret hjälper dem att hålla sig fräscha längre. I granarnas fall vill man att de ska hålla sig från att bli uttorkade, så att alla de fina gröna barren håller sig på grenarna, och inte hamnar på golvet och under strumporna.

I sin frågestund konstaterar trädgårdsmästarna att ny blandning av vatten och 7Up ska tillsättas med några dagars mellanrum för bästa resultat.

”Snittblommor (ja, och träd) gillar socker och citronsyra, och en del tycker att naturlig citron och lime-smaksättning kan fungera som konserveringsmedel också”, skriver de.

Läs mer:

Trolltider och Teskedsgumman – julkalendrarna vi aldrig glömmer

Johan Glans pengaregn – drar in miljoner

Tilde de Paula Eby är TV4:s julvärd – egna orden om uppdraget

Mest läst