Trendar: InredningMat och dryckResor

Så undviker du att din telefon lägger av i kylan

10 jan, 2017 
AvFemina
Du är utomhus i kylan och trots att telefonen ser ut att vara ordentligt laddat tvärdör den. Men med ett par enkla knep kan du öka din telefons batteritid under kalla vinterdagar.
Annons

Alla som äger en smartphone och har varit utomhus när det är kallt känner nog igen sig. Mobiltelefonen har till synes gott om ström, sedan bara lägger den av – helt.

Men det finns en naturlig förklaring. Alla moderna mobiltelefoner är utrustade med ett lithiumbatteri som minst sagt fungerar dåligt i kyla.

– Det handlar om en kemisk process där li-ioner flyter omkring i batteriet och på så sätt alstrar ström. När batterier blir kallt flyter det långsammare och alstrar på så sätt mindre ström, säger Poul Norby, batteriexpert och forskare vid for Energikonvertering og -lagring på Danmarks Tekniska Universitet, till danska TV2.dk.

”Ge din mobil en liten tröja”

Poul Norby poängterar samtidigt att det finns ganska enkla sätt från att hindra telefonen från att bryta ihop i kylan.

– Man kan faktiskt ge sin mobil en liten tröja. Eller stoppa ner den i en handske eller ett etui. Om du har den i en ytterficka eller i handväskan är det bättre att lägga den i en varm innerficka i stället, säger Poul Norby till Tv2.dk.

Annons

Ett ytterligare tips är att ”varmköra” telefonen, genom att köra prestandakrävande appar som att följa en vägbeskrivning i en kartapp, spela ett spel eller bara genom att prata i den kan hålla kylan borta en stund, skriver Macworld.

Och om telefonen ändå ger upp är det viktigt att låta den återfå normal temperaturer innan du laddar den. Annars finns risken att den aldrig vaknar igen.

– Man ska inte sätta sin helt kalla telefon på laddning direkt. Det är viktigt. På så sätt kan man skapa lithium-kristaller inne i batteriet som kan skapa kortslutning, säger Poul Norby till Tv2.dk.

Av Helena Sjögren på allers.se

Läs även

Annons