Trendar: InredningMat och dryckResor

5 saker du inte behöver rengöra så ofta som du tror

01 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med te.
Att städa kan ibland göra mer skada är nytta.
Här är sakerna i ditt hem som du inte behöver rengöra så ofta som du kanske tror!
Annons
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Trämöbler

Att rengöra trämöbler med rengöringsspray kan i längden göra att möblernas skick försämras. Framförallt vaxsprayer gjorda för trämöbler kan ge upphov till oljelagringar om de används för ofta – vill du rengöra trämöbler som bord eller hyllor ofta är det bättre att i så fall göra det med en torr trasa.

Gjutjärnspannor

Det mesta kan diskas med diskmedel och varmt vatten – men inte gjutjärnspannor. Att använda diskmedel på gjutjärn förstör dem i längden, och bryter ner ytan som är så bra att laga mat på. Skrubba hellre bort smutsen bara med hjälp av hett vatten och en diskborste. Det gör heller inget om du inte rengör den så noggrant mellan gångerna – torka bort överflödig olja med lite papper bara.

Annons
Gjutjärnspanna.
Rengör

Spisplattorna

Även om du lagar mat dagligen på din spis så är det inte nödvändigt att rengöra plattorna varje dag. Maten kommer inte i kontakt med plattorna, och hettan gör också att bakterierna dör. Torka bara av vid matlagning, och städa ordentligt någon gång i månaden.

Tröjor

De flesta vet nog att jeans kan bäras många gånger mellan tvättar, men detsamma gäller också tröjor. Om du har en undertröja eller t-shirt under tröjan kan du lätt använda den upp mot sex gånger innan du tvättar. Att tvätta stickade plagg för ofta, särskilt de gjorda i ull, kan göra att de tappar formen och blir noppriga.

Annons
Kvinna i stickad tröja med hund och dator.
Stickade ulltröjor mår bäst av att inte tvättas så ofta.

Tekanna i keramik

Tekannor gjorda i keramik eller lergods behöver inte rengöras med diskmedel. Materialet tenderar att dra till sig smak från teet som bryggs i kannan, vilket gör att teet kommer bli godare och mer smakrikt för varje gång. Häll bara bort tebladen och skölj ut kannan med hett vatten mellan användningarna.

Källa: Brightside.

Annons