2010 skulle vara ett historiskt lyckoår för kungafamiljen. Och visst blev kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop den 19 juni helt magiskt, men året bjöd också på en hel del svårigheter. Prinsessan Madeleine bröt sin förlovning med Jonas Bergström, och senare samma år skakades det svenska kungahuset om ännu mer – då boken Carl XVI Gustaf Den motvillige monarken kom ut. 

Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken slog ner som en bomb i kungafamiljen – och i Sverige.

Den välbesökta presskonferensen mitt i jakten 2010.

Boken är skriven av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer. Trion hade, i två och ett halvt års tid, grävt djupt i kungens privatliv. Resultatet? En 300 sidor lång biografi över kungen som berörde såväl hans barndom som vuxenliv. Boken handlade om hans arbete som Sveriges statschef. Men allra mest uppmärksamhet fick de kapitel i boken som berörde kungens festande – och sexliv. Boken slog ner som en bomb i både kungahuset och medie-Sverige, ett Sverige som aldrig någonsin skrivit om kända människors privatliv på det här sättet. I boken skev man, bland annat, att kungen ska ha varit på stripp- och sexklubbar – och att han ska ha varit otrogen.

Kungens historiska presskonferens – mitt i jakten 2010

Mitt under den traditionsenliga kungliga jakten, i november 2010, skulle kungen, som han gör varje år, hålla en presskonferens. Vanligen lockade presskonferensen ett tiotal medier. Nu var den siffran femdubblad. Över 50 journalister fanns på plats. Vad som hände sedan har kommit att bli historiskt. I en ganska lång monolog nämner kungen flera gånger den så kallade ”kungaboken”, han säger att han pratat med familjen och drottningen och han nämner de numera klassiska orden ”vi vänder blad”. Efteråt kallade många experter det hela för ett pr-haveri.

Silvia

Drottning Silvia vid Nobelprisfestligheterna 2010 – bara veckor efter att skandalen om ”kungaboken” briserat.

Men faktum är att det där aldrig hade behövt hända, överhuvudtaget. I nya avsnittet av Svensk Damtidnings podcast Svensk Dam Doku, avslöjar man att kungen fått instruktioner att inte nämna boken. I avsnittet Spelet bakom kungaboken – kungahusets största kris någonsin, berättar Johan T Lindwall, Svensk Damtidnings chefredaktör, mer.

– Kungen lovade att han inte skulle vidröra boken. Alla rådgivare var överens om att inget bra kunde komma ur det. Men sedan gjorde han det ändå. Det var det första han sa. En fullständig katastrof!, slår Johan T Lindwall fast i Svensk Dam Doku.

Hela avsnittet Spelet bakom kungaboken – kungahusets största kris någonsin hittar du här.  

Här kan du lyssna på hela avsnittet av Svensk Dam Doku:

Svensk Dam Doku

 

Utvald läsning

Femina