© 2016 Fotograf Anna-Lena Ahlström

© 2016 Fotograf Anna-Lena Ahlström

I nya numret av Femina (02/2017) möter du Sara Mohammad. Hon var 17 år när hon hotades till livet av sin storebror för att hon inte ville gifta sig. Fem år senare kom hon till Sverige som kvotflykting från Kurdistan.

Sitt engagemang för mänskliga rättigheter driver hon i dag som grundare av riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime, som arbetar mot hedersvåld genom bland annat opinionsbildning, föreläsningar och stödutbildningar för ungdomar.

– Sedan jag kom till Sverige har det hänt mycket positivt, som lagen om förbud mot barnäktenskap och tvångsgifte. Men det finns så mycket kvar att göra och ju fler vi är som höjer rösten desto mer kan vi påverka.

Läs hela intervjun med Sara Mohammad i senaste Femina. Hon berättade också sin gripande, personliga historia i Sommar i P1 i fjol. Har du inte lyssnat – gör det här.

SARA MOHAMMAD
ÅLDER: 49 år.

FAMILJ: Särbo och två vuxna barn i Sverige.

JOBB: Människorättsaktivist och grundare av riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime)

AKTUELL: Arrangerar Pela och Fadime-dagarna i januari, som inleds med kransnedläggningsceremoni i Uppsala, samt följs av en gala på Berns i Stockholm och en internationell konferens i riksdagen.

 

Läs även!

Flera designers vägrade klä Ashley Graham för hennes Vogue-omslag

Kändiskvinnornas ställningstagande – poserar helt oretuscherade