Greta Thunberg helpline video

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg gjorde succé med sitt tal i FN tidigare i veckan – men alla är inte lika överförtjusta. President Trump twittrade sarkastiskt att hon ”verkar vara en glad ung flicka”, en gäst i Fox News tvingades be om ursäkt efter att ha kallat Greta ”mentalt sjuk” och 400 klimatförnekare skrev nyligen under ett brev för att försöka bagatellisera klimatkrisen.

Det faktum att många vuxna nu känner sig hotade av och nödgade att håna 16-åriga Greta Thunberg gör sig den amerikanske komikern Mark Humphries lustig över i en ny och träffsäker video. Klippet ”Mark Humphries presents the Greta Thunberg Helpline” har snabbt blivit viral och visar upp en ”hjälplinje” dit vuxna som provoceras av Greta kan ringa in och få prata av sig med kunniga rådgivare.

Se den hyllade videon här:

Greta – som själv hade en klockren reaktion på inte minst president Trumps hånfulla uttalande – har blivit en symbol för ungas klimatengagemang och väckte stor uppmärksamhet med sitt tal i FN i New York, dit hon anlände efter en två veckor lång seglats över Atlanten.

”Människor lider, människor dör, hela ekosystem kollapsar, vi är i början av ett massutrotande. Och det enda ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni!” sa hon i FN i måndags.

Fredagen 27 september anordnas också en stor global klimatstrejk. I Stockholm äger den rum vid Medborgarplatsen, sedan hålls en klimatmarsch till Kungsträdgården, där bland annat världsartisten Robyn kommer att uppträda.

Läs mer:

Robyn klimatstrejkar i Stockholm: ”Vill göra något med min oro”

Globala storföretag stöttar Greta Thunberg – stänger ner produktion

Greta Thunberg hyllas för inlägget om sin diagnos

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 

Mest läst