När heterosexuella par har sex får cirka 90 procent av männen orgasm och cirka 60 procent av kvinnorna. Den stora skillnaden beror mycket på att kvinnor inte får tillräcklig stimulans av klitoris, menar Suzann Larsdotter, sexolog vid RFSU.

– Många män är otroligt penetrationsfixerade. Sexualitetens manuskript blir att när mannen fått utlösning är sexet slut, säger hon till Expressen.

Suzann Larsdotter pratar om ett begrepp inom forskningen, ”Golden trio”. Det innebär att kvinnor lättare får orgasm om sexet innehåller djupa kyssar, smeksex, och oralsex.

A och O vid bra sex är annars att man är inkännande och kan kommunicera sina behov. Det gäller från båda håll, menar hon.

5 vanliga misstag som män gör i sängen

Här har Suzann Larsdotter sammanställt några vanliga misstag män gör när de har sex:

1. De fokuserar bara på penetration

”Kvinnor behöver direkt klitoral stimulans. För de flesta räcker inte stimulansen med penetration.”

2. De gnuggar klitoris för hårt

”Klitoris är väldigt känslig. För att direkt beröring på klitoris ska vara skönt måste de flesta vara rejält upphetsade. Här gäller det att vara uppmärksam, alltså.”

3. De fastnar i gamla rutiner

”Alla fungerar inte på samma sätt. Bara för att en tidigare partner tyckt om när du varit hårdhänt betyder inte det att din nästa vill ha likadant. Är du osäker? Fråga!”

4. De glömmer fingrar och tunga

”Är du skicklig med fingrar och tunga har storleken på penisen ingen betydelse. Om man inte har förmåga till inkänning spelar det ingen roll om penisen är jättestor.”

5. De tjatar sig till sex

”Om du vill väcka någon annans lust, väck lusten. Tjatsex förstör både sexet och relationen. Vill du erbjuda mat måste du först få personen att känna hunger.”

Foto: TT

Av: Anna Sundesten

Läs mer:

Så får ni fart på ett sexliv som har tappat gnistan

Ingen sexlust? Här är 7 vanliga anledningar

Vid den här åldern är sexlivet som bäst

Mest läst