Trendar: InredningMat och dryckResor

Sjuka trenden på TikTok – fila ner tänderna med nagelfil

15 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTikTok.
Det går många underliga skönhetstrender på sociala medier, och allra mest i appen TikTok.
Men medan de flesta inte nödvändigtvis är farliga, så är det nu inne att fila ner sina tänder med hjälp av nagelfil hemma – något som kan förstöra ens tänder för alltid.
Annons
Farliga trender på sociala medierBrand logo
Farliga trender på sociala medier

Att tipsa om sätt att färga håret, måla naglarna eller göra sina egna skönhetsprodukter hemma i badrummet är för det mesta ganska ofarligt, och något som det kryllar av på sociala medier.

Appen TikTok har blivit stället där alla tips samlas, och där skönhetstrender och -knep avlöser varandra. Men medan de flesta tipsen i grund och botten är ofarliga, så finns det en del som får varningsklockorna att ringa.

Den nya trenden har nämligen blivit att fila ner sina tänder – med nagelfil.

I mängder av TikTok-videos syns folk fila på sina tänder, något som får det att ila längs ryggraden på tandläkare runt om i världen.

– Det är inte samma sak som att fila sina fingernaglar. Om du filar dina naglar idag, så har de vuxit tillbaka imorgon. Våra tänder är permanenta, säger tandläkaren Chad Evans till Insider.

Tandläkarens varning för galna trenden: ”Allvarliga problem”

Tänderna är uppbyggda av flera lager, och det yttersta lagret – emaljen – skyddar tänderna från att förfalla.

Annons

– Ögonblicket man stör tändernas struktur, om man inte vet vad man gör, så kan man göra skada som inte går att reparera, och förstöra sina tänder, säger Evans.

Tandläkare kan fila ner tänder, men gör det då på ett annat sätt än om man själv filar ner sina tänder med en vanlig nagelfil. Chad Evans ger exempel på hur fel det kan gå om man försöker sig på en variant hemma.

– Det var en kvinna som hade fått en flisa avslagen på tanden, så hon filade båda sina framtänder för att matcha flisans längd. Det hon i grund och botten gör är att hon förkortar livslängden på sina tänder. De är nu skadade och det är bara en tidsfråga innan hon börjar få allvarliga problem, säger tandläkaren till Insider.

Läs mer:

Annons