Trendar: InredningMat och dryckResor

Skådespelaren Jan-Olof Strandberg död – blev 93 år 

02 maj, 2020 
Av
jan olof strandberg
Den tidigare Dramatenchefen, skådespelaren och regissören Jan-Olof Strandberg har avlidit efter en längre tids sjukdom, skriver DN som talat med flera av hans nära vänner.
Annons

Jan-Olof Strandberg avled på lördagen i sitt hem i Stockholm vid en ålder av 93 år, skriver DN. Han är känd som en av Sveriges största skådespelare med en karriär som sträcker sig över fem decennier. 

Jan-Olof Strandbergs tidiga år

Efter att ha arbetat vid Försvarets radioanstalt under andra världskriget kom Jan-Olof Strandberg som 22-åring in på Dramatens elevskola i Stockholm. Han var efter utbildningen verksam vid Uppsala stadsteater och Göteborgs stadsteater fram till mitten på 60-talet då han började jobba på Dramaten. År 1975 blev Jan-Olof chef för nationalscenen och förblev så under sex år. Bland hans vänner och kolleger fanns namn som Ernst-Hugo Järegård, Max von Sydow och Margaretha Krook. 

Produktioner i urval

Genom åren har Jan-Olof Strandberg arbetat med så väl teater och film som radio och tv. Bland hans många tv- och filmroller finns Vladimir i I väntan på Godot (1971),  Johannes i Ön (1966), rösten till William i Resan till Melonia (1989), kriminalkommissarie Svensson i Varning för Jönssonligan (1981) och överste Claes Rylander i serien Goda grannar (1987-1988).

Annons

År 1992 regisserade Jan-Olof Strandberg Hans Alfredsons Dödgrävaren på Dramaten och år 2010 Rut och Ragnar av Kristina Lugn på Stockholms stadsteater.

Vännerna hyllar och minns 

Till Dagens Nyheter säger skådespelerskan och vännen Lena Endre att Jan-Olof var en varm och omhändertagande person.

– När jag kom till Dramaten som ung var han till stor hjälp. Jag kommer ihåg att jag och Thorsten Flinck skulle spela Romeo och Julia och han erbjöd sig genast att öva blankvers med oss. Jag minns bland annat att vi spelade tillsammans i Den goda människan från Sezuan. Han var en varm och go kollega som följt mig genom hela min tid på Dramaten. Mina tankar går nu till hans fru Rigmor.

Också Olle Näsman som skrivit på en bok om Jan-Olofs karriär tillsammans med skådespelaren själv, minns sin vän med värme.

– Det är en vän sedan femtio år tillbaka som jag förlorar i dag. Jag är väldigt ledsen och det är mycket sorgligt. Svensk teater har förlorat en stor man, säger Olle Näsman till Dagens Nyheter.

Närmast sörjande är hustrun Ringmor Strandberg.

Foto: TT

Annons