Trendar: InredningMat och dryckResor

Kungliga skandaler genom tiderna

01 dec, 2021 
AvSara Ericsson
Diana och prins Charles.
Den kungliga världen har tampats med en och annan skandal genom tiderna. Vi har samlat sju händelser som skakat om slottsväggarna.
Annons
5 skandaler från röda mattan genom årenBrand logo
5 skandaler från röda mattan genom åren

Snart har miniserien En Kunglig affär premiär på SVT. En verklighetsbaserad serie i fyra delar om kärlekshistorien mellan kung Gustaf V och Kurt Haijby. Vilken i 50-talets Sverige ledde till en av de största rättsskandalerna kallad Haijbyaffären. Du kan läsa mer om den här! Även om skandalen var av större slag så finns det andra kungliga händelser som rört om i världens kungahus. Vi har samlat några av dem!

Här är sju historier som skakat om kronan rejält:

Prinsessan Margarets olyckliga kärlekshistoria

Prinsessan Margaret.
Prinsessan Margaret fotograferas i samband med sin födelsedag 1951.

Drottning Elizabeths fyra år yngre lillasyster, prinsessan Margaret blev kär i vad man då kallade fel person. Prinsessan föll för pappa kung George VI:s adjutant Peter Townsend. Som att det inte var nog var han dessutom gift och hade barn.

Annons

När pappa kungen hastigt insjuknade och avled 1952 var det Peter som fanns där för prinsessan. Deras romans var stark och Peter begärde ut skilsmässa från sin hustru, i hopp om att kunna gifta sig med Margaret.

Prinsessan Margaret och Peter Townsend 1947.
Prinsessan Margaret och Peter Townsend tillsammans i Sydafrika 1947.

Men när kärleksryktet började spridas skakade det om slottets väggar. Hovet förnekade romansen, men i samband med drottning Elizabeths tv-sända kröning kunde tittarna se hur Margaret borstade bort något på Peters kavajslag. En minst sagt intim gest från en kunglighet och romansen var ett faktum.

Hovet gjorde allt för att skilja på paret i hopp om att deras romans skulle avta. Townsend skickades iväg på ett tvåårigt uppdrag i Bryssel. Men hovets önskan misslyckades. Margaret var fast besluten om att hon minsann skulle få gifta sig med vem hon ville. Även om det innebar att hon skulle förlora så väl titlar som apanage.

Annons

Dessutom var det regeringskris och det sista storasyster och premiärministern önskade var en ostadig monarki. Drottning Elizabeth satte ned foten och därmed stoppades parets planer på ett giftermål.

I direktsänd radio fick en hjärtekrossad Margaret meddela beslutet.

– Jag har beslutat att inte gifta mig med kapten Townsend, jag önskar inte bryta mot kyrkans bud, i medvetande om mina plikter mot samväldet.

Anthony Amstong-Jones och prinsessan Margaret vid bröllopet 1960.
Anthony Amstong-Jones och prinsessan Margaret vid parets bröllop 1960.

Peter Townsend gifte sig med en annan kvinna han mött i Bryssel. En kopia av Margaret till utseendet. Prinsessan försökte hitta kärleken på nytt och förälskade sig i Anthony Amstong-Jones. Paret gifte sig 1960 och var ett av Londons mest glamourösa par.

Annons

Tillsammans fick de två barn, men lyckan varade inte tills döden skiljde dem åt. Båda två hade relationer vid sidan av och 1976 separerade de. Två år senare trädde skilsmässan i kraft. En historisk sådan, då det var den första skilsmässan i det brittiska kungahuset.

Med åren blev Margaret sjuk. Hon var ensam och olycklig och tog sin tillflykt till det kungliga slottet Balmoral och den privatägda ön Mustique. Hon avled i sviterna av flera hjärnblödningar i februari 2002. Och frågan är om hon någonsin blev genuint lycklig efter att inte ha fått gifta sig med sin stora kärlek i livet?

Prinsen som gifte sig för kärleken – tre gånger

Ingrid, Sigvard, Carl Johan, Bertil och Gustaf Adolf.
Syskonskaran Ingrid, Sigvard, Carl Johan, Bertil och Gustaf Adolf.

Sigvard Bernadotte var näst äldste sonen till Gustaf VI Adolf och Margareta. Tidigt var prinsen intresserad av konst och skapande. Han blev den första i släkten Bernadotte som tog en akademisk examen. Han studerade bland annat på Konstfack, Uppsala universitet och Kungliga tekniska högskolan. Prinsen studerade även teater och film.

Annons
Sigvard designar för George Jensen 1954.

Han blev en internationellt erkänd formgivare, illustratör och industridesigner. Även om det karriärmässiga spåret var krattat blev kärleksstigen desto slingrigare.

Sigvard Bernadotte och Erica Patzek.
Sigvard Bernadotte och Erica Patzek.

I enighet med dåvarande successionsordningen förlorade Sigvard arvsrätten till den svenska tronen när han 1934 gifte sig med tyska Erica Patzek. Hon var inte av kunglig börd och det ansågs fel. Han fråntogs sitt apanage, ordnar och fick inte längre använda sina kungliga titlar.

Annons

Skandalen var ett faktum, Sigvard sparkades ut från de kungliga salongerna och blev utfrusen av hela hovet. Äktenskapet som han offrat sitt kungliga privilegium för höll i nio år.

Därefter gifte han om sig med danska Sonja Robbert och tillsammans fick de sonen Michael. Men trots den jobbiga familjära situationen gick karriären desto bättre.

Efter andra världskriget blev Sigvard konstnärlig ledare vid Georg Jensen i Köpenhamn. Han står bakom designklassiker som bland annat Margaretheskålen, konservöppnaren Röda Clara, termosen för Georg Jensen och bestickserien i hans namn.

Sigvard och Marianne Lindberg.
Sigvard med kärleken Marianne Lindberg.

År 1951 blev Sigvard adlad av Luxemburgs storhertiginna och fick titeln greve av Wisborg. Tio år senare skiljde han sig för andra gången 1961 och samma år gifte han om sig med nya kärleken. Han hade förälskat sig i Marianne född Lindberg när de träffats i Båstad. Marianne hade även hon varit gift tidigare. Äktenskapet mellan Marianne och Sigvard var lyckat och höll livet ut.

Annons

Under prinsens sista decennier i livet försökte han få kung Carl Gustaf att erkänna prinstiteln. Men Kungliga hovstaten hävdade att kungen inte kunde återställa beslutet och att det krävde ett regeringsbeslut. Men Sigvard gav inte upp.

Han åberopade ett tidigare exempel i historien och 1983 beslöt han att kalla sig för prins ändå och Marianne för prinsessa. Då utbröt ett rabalder och det hela gick så långt att han stämde staten i Europadomstolen. Men målet hann inte avgöras innan Sigvard avled 4 februari 2002.

Carl Johan Bernadotte gjorde kunglig revolt

Carl Johan Bernadotte och makan Kerstin Wijmark.
Carl Johan Bernadotte och makan Kerstin Wijmark i New York 1948.

Prins Carl Johan var yngst i syskonskaran om fem. Son till Gustaf VI Adolf och Margareta. Storasyskonen Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid och Bertil stod honom mycket nära.

Annons

Syskonen förlorade sin mor alldeles för tidigt, Carl Johan var bara fyra år när mamman dog, endast 38 år ung. Barnen växte upp med sin far på Kungliga slottet i Stockholm och Carl Johan gjorde vad som förväntades av honom som prins.

Det kungliga livet rullade på fram till prinsens 23-årsdag. Tillsammans med några nära vänner firade han födelsedagen på Stockholms hetaste inneställe Cecil.

Bland de firande gästerna träffade han henne, som han själv beskrivit som ”den vackraste kvinnan han någonsin sett”. Prinsen blev handlöst förälskad i 29-åriga journalisten Kerstin Wijmark.

Hon var världsvan och var redaktör på Veckorevyn. Hon hade dessutom redan varit gift och skilt sig. Det var många punkter som inte klingade väl med Carl Johans kungliga liv.

Hovet försökte förhindra äktenskapet, dels genom att återkalla Kerstins pass, via påtryckningar på den amerikanska ambassaden för att dra in hennes visum.

Annons

Det var inte tillåtet för en prins att gifta sig med en kvinna av folket. Och deras kärlek kostade honom prinstitel, apanage och kontakten med familjen.

Men prinsen var besluten om att gifta sig med Kerstin. Trots vad hans bror prins Sigvard gått igenom elva år tidigare. Paret förlovade sig 1945 och Carl Johan hade anhållit tillstånd om att ingå äktenskap hos farfar Gustaf V något han nekade till. Efter förlovningen flyttade paret till New York där de även gifte sig, de bodde även flera år i London.

Carl Johan Bernadotte, Kerstin Bernadotte och parets son Christian.
Carl Johan Bernadotte, Kerstin Bernadotte och parets son Christian.

Carl Johan gifte sig för kärleken men fick utstaka en ny karriär bortom den kungliga. Han blev istället affärsman och jobbade bland annat med en oljebrännaraffär.

Annons

Men Carl Johan var inte välkommen in i den kungliga värmen. När hans bror kronprins Gustaf Adolf omkom i en flygkrasch 1947, återvände Carl Johan till Stockholm. Men han fick inte besöka slottet, eller ens köra bil på Lejonbacken. Likt storebror Sigvard blev Carl Johan år 1951 adlad av Luxemburgs storhertiginna och fick titeln greve av Wisborg.

Men det dröjde hela 46 år innan han fick sätta sin fot på Kungliga slottet igen. Det var brorsonen (nuvarande kungen) som bjöd in honom till de kungliga salongerna igen. Kerstin dog 1987 och Carl Johan flyttade till Sverige.

Greve Carl Johan Bernadotte och hans hustru Gunilla Bussler på kungamiddagen på Stockholms slott 1989.
Greve Carl Johan Bernadotte och hans hustru Gunilla Bussler på kungamiddagen på Stockholms slott 1989.

Året därpå gifte han om sig med Gunilla Bussler, född grevinna Wachtmeister af Johannishus som var en nära vän till familjen. Paret bosatte sig i Skåne men var ofta bjudna till slottet av kungen och drottning Silvia. Carl Johan Bernadotte dog 95 år gammal på Ängelholms lasarett. Hans sista önskan var att få jordfästas i Båstad och ha sin grav på Kungliga begravningsplatsen i Haga i Solna och så blev det. Gunilla Bernadotte levde fram till 2016.

Annons

Sarah Fergusons omskrivna skilsmässa

Sarah Ferguson och prins Andrew vid bröllopet 1986.
Sarah Ferguson och prins Andrew vid bröllopet 1986.

Drottning Elizabeths son prins Andrew och hans hustru Sarah Ferguson hade ett minst sagt omskrivet äktenskap och en ännu mer omskriven skilsmässa.

Paret gifte sig 1986 och det ska ha varit Diana, prinsessan av Wales som introducerade paret för varandra. Fem år efter bröllopet började relationen att svaja.

Sarah Ferguson och Diana.
Sarah Ferguson och Diana vid en polomatch.

Prins Andrew var ofta bortrest och Sarah, även kallad Fergie sågs ute i Londons vimmelliv tillsammans med andra män. Sensommaren 1982 publicerades ett par bilder i brittisk press och då fick drottning Elizabeth nog.

Annons

Finansiella rådgivaren John Bryan och Sarah semestrade ihop. Det paret inte visste var att paparazzifotografer fotat dem när de solade vid poolen. Och inte nog med det, de fångade även John sugandes på Sarahs tå.

Sarah Ferguson med döttrarna prinsessan Eugenie och prinsessan Beatrice.
Sarah Ferguson med döttrarna prinsessan Eugenie och prinsessan Beatrice.

En bild som prydde löpsedlarna runt om i världen dagen efter. Äktenskapskrisen var ett faktum och drottning Elizabeth krävde att paret skulle separera. Men det dröjde ytterligare fyra år innan paret tillkännagav skilsmässa. Trots skilsmässan har Sarah fortsatt bott på Royal Lodge i Windsor tillsammans med prinsen och idag är de goda vänner.

Diana: Vi var tre i äktenskapet

Diana och Charles vid bröllopet 29 juli 1981.
Diana, prinsessan av Wales och prins Charles vid bröllopet 29 juli 1981.

Bröllopsklockorna ringde i Sankt Paulskatedralen i London den 29 juli 1981. 750 miljoner tv-tittare följde den unga bruden Diana som då hunnit fylla 20 år när hon skred fram till sin prins Charles vid altaret. Bland de 3 500 gästerna inne i kyrkan fanns Dianas ärkefiende på plats: Camilla Parker Bowles.

Annons

Under vigselceremonin vägrade Diana att säga ordet lyda när paret skulle utge sina löften. Och hon höll sannerligen sina ord.

Redan innan bröllopet vann Diana det brittiska folkets hjärtan. Hon symboliserade något nytt och ungt som skulle komma att utmana den konservativa kungliga sfären. Diana struntade i många av de kungliga reglerna, hon blev en modeikon och tog allt större plats.

Diana i röd kavaj 1987.

Enligt det kungliga protokollet skulle hon alltid befinna sig ett steg bakom sin make, men Dianas energi och popularitet bidrag till att hon allt som oftast befann sig före sin Charles. Folket jublade och klappade händerna åt att det äntligen kommit in en mänsklig själ som visade riktiga känslor i det känslokalla kungahuset.

Annons

Det tärde på kungafamiljen och Diana var inte lika uppskattad bakom de kungliga väggarna som ute i den publika sfären. Charles spenderade mycket av sin tid på egendomen Gloucestershire. Diana var mycket medveten om att hans stora kärlek Camilla bodde i närheten och att de sågs så ofta de fick tillfälle.

Prins Charles och Camilla.
Prins Charles och Camilla.

Redan efter tiden som paret förlovat sig började Diana må dåligt. Charles hörde knappt aldrig av sig och Dianas fruktan om att Charles och Camilla fortsatt hade en nära relation oroade henne. Dianas viktigaste uppgift enligt den kungliga traditionen var att föda tronarvingar. Det sägs att prins Charles direkt efter att deras andra son fötts ska ha sagt till Diana ”nu är vi klara med varandra”.

Annons

Dianas depression gjorde att Charles tog ett ännu större avstånd från sin hustru och det skapade en ond spiral som snart var svår att dölja för omvärlden. Diana var väl medveten om sin mans otrohetsaffär och inledde själv en affär med sin ridinstruktör James Hewitt.

Det dröjde inte länge innan deras krackelerande äktenskap började läcka ut i pressen och uppbrottet var ett faktum.

Ett telefonsamtal mellan prins Charles och Camilla avlyssnades, spelades in och skapade ramaskri. Charles sade bland annat till Camilla att han önskar att han vore hennes tampong.

År 1992 separerade Diana och Charles men för ett kungligt par var en skilsmässa inte aktuell. Samma år kom boken Her true story som avslöjade den mörka baksidan av det kungliga livet. Inte bara Dianas utan även kungafamiljens, och boken kom att förändra folkets syn på kronan.

Diana i vad som kommit att kallas för hämndklänningen.
Diana i vad som kommit att kallas för hämndklänningen.

Diana fortsatte att vara frispråkig i media. Något som hyllades av allmänheten och avskyddes av kungahuset. Vi alla minns intervjun i BBC 1995 där hon sade ”vi var tre stycken i äktenskapet, så det var lite trångt”.

Annons
Diana i den omtalade intervju med Martin Bashir 1995.
Diana i den omtalade intervju med Martin Bashir 1995.

Till slut var det drottningen själv som satte ned foten och krävde att Diana och Charles skulle skiljas. Hon var mån om att skydda monarkin och såg det som den bästa lösningen. I augusti 1996 var världens mest omskrivna par skilda.

I samband med skilsmässan blev Diana av med sin Hennes Kungliga Höghets titel men fick behålla titeln prinsessan av Wales.

Avsade sig titeln som kung – för kärleken

Edward år 1936.
Edward år 1936.

Edward föddes 1894 som första son till kung George V och drottning Mary. Han var Storbritanniens kronprins och skulle en dag ta över som landets kung. Och det gjorde han också.

Annons

20 januari 1936 blev han kung och var en mycket uppskattad sådan. Men folkets kärlek räckte inte för kungen, han hittade även kärleken i en kvinna av folket.

Kung Edvard talar till folket i radio 1936.
Kung Edward talar till folket i radio 1936.

Samma år som han tog över kronan uppstod en konstitutionell kris. I november 1936 önskade kungen gifta sig men den två gånger frånskilda Wallis Simpson. Som frånskild var det helt oacceptabelt att bli drottning, om ens kunglig.

Paret hade träffats under flera års tid, men kungafamiljen trodde att det skulle ta slut och att han skulle hitta en mer passande fru som kung. Men icke!

Premiärminister Stanley Baldwin satte stopp för äktenskapet men kungen var kär. Den 11 december 1936 nåddes världen av ett direktsänt radioinslag där kungen berättade att han skulle abdikera.

Annons

Hans lillebror Albert senare George VI tog över rollen vilket gjorde att hans äldsta dotter Elizabeth idag är drottning.

Edward och Wallis Simpson vid bröllopet 1937.
Edward och Wallis Simpson vid bröllopet 1937.

Paret vigdes vid en liten ceremoni den 3 juni 1937. Och förvisades sedan från Storbritannien. Paret blev utfrysta från familjen och bodde i USA och Frankrike. Edward dog 28 maj 1972 och Wallis bodde kvar i Franrike i ytterligare 14 år, varav många tillbringades i sängen helt avskild från världen.

Prinsessan Madeleine bröt förlovning

Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström 2010.
Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström 2010.

Prinsessan Madeleine träffade Jonas Bergström 1999 och tre år senare blev de ett par. Sommaren 2009 mötte paret pressen på Solliden, Öland för att berätta att de förlovat sig en sommarkväll i juni på den italienska ön Capri.

Annons

Allt verkade frid och fröjd bakom de kungliga väggarna. Sista gången paret sågs tillsammans officiellt var den 11 december 2009 på kungens middag för Nobelpristagarna.

I april 2010 gick Tora Uppström Berg till norska Se och Hör och berättade om hennes heta natt med Jonas Bergström i Åre.

Prinsessan Madeleine i New York 2011.
Prinsessan Madeleine i New York 2011.

Därefter reste prinsessan Madeleine med kort varsel till New York. Samma dag publicerade hovet ett pressmeddelande där de meddelade att paret brutit förlovningen. "Efter moget övervägande har Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström fattat ett gemensamt beslut att gå skilda vägar”.

Prinsessparets förlovning var bruten och med den skrev de även historia. Aldrig tidigare hade en kunglig förlovning i det svenska kungahuset brutits.

Annons
Prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill vid bröllopet 2013.
Prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill vid bröllopet 2013.

En turbulent tid väntade för prinsessan Madeleine som valde att stanna kvar i New York och samma år träffade hon Christopher O´Neill. Två år senare förlovade de sig och 2013 vigdes paret i Slottskyrkan. Idag bor hela familjen i Florida med sina tre barn.

Foto: TT

Annons