Från den 6 april och resten av vintersäsongen väljer Skistar nu att stänga sina skidanläggningar i Åre, Vemdalen och Sälen.

– Om vi kan bidra till att stödja vår hälso- och sjukvård som går på knäna är vi glada om vi kan göra det, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till SVT Nyheter.

Beslutet kommer efter det att Folkhälsomyndigheten gått ut med råd om stängning, för att minska risken att vården i dessa områden blir överbelastad.

Stefan Sjöstrand berättar också att man har haft samtal med smittskyddsläkare i Dalarna samt hälsovårdscentralen i Sälen, och fått veta att intensivvårdsplatserna i Mora och Falun redan är fulla. Men bilden av vårdläget i området förändras ständigt.

Flaggor med skistarlogga

Oväntat att Skistar stänger

Tidigare har Skistar stått på sig om att man kommer att hålla fortsatt öppet under påsken, därför är det nya beskedet om stängning förvånande för många.

– Men det kommer nog efter hård press eftersom man på frivillig väg från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och från politiskt håll försökt få anläggningarna själva att fatta det här beslutet, säger Patrick Qvicker, reporter på SVT Nyheter Dalarna.

Påskveckan en stor inkomstkälla

Beslutet kommer att slå hårt mot bolaget, då just påskveckan är den veckan på året då mest folk brukar befinna sig i fjälltrakterna. Man hade redan räknat med en svagare säsong än normalt på grund av coronaviruset, men nu blir det istället totalstopp, skriver SVT.

Men trots besvikelsen och oron över utebliven inkomst så har de flesta velat hålla turister och besökare på avstånd

– Lokalbefolkningen som inte är hårt knuten är skidnäringen har inte velat att turisterna ska komma hit i påsk.

Skistars anläggningar i de två norska skidorterna Trysil och Hemsedal har redan håll stängt sedan den 12 mars.

Person åker längdskidor

Även Tänndalen och Orsa Grönklitt stänger

Även skidanläggningarna Tänndalen och Orsa Grönklitt stänger från och med 6 april. Det meddelar Grönklittsgruppen sin Facebooksida.

”Beslutet fattades som en följd av en skärpt rekommendation från regeringen och Folkhälsomyndigheten med anledning av Coronapandemins utveckling, och i syfte att inte riskera att ytterligare belasta sjukvården i de berörda regionerna”, kommenterar de sitt inlägg.

Från och med idag onsdag kommer inbokade gäster att kontaktas för avbokning och information kring detta.

Av: Mikaela Alex

Källa: SVT   Foto: TT

Läs mer:

Corona – inte så dödligt som man tidigare trott

Coronaviruset: Är astma en riskfaktor? Så säger experten

Åtta läkare vädjar: Åk INTE till fjällen i påsk!

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: