Restaurangvärlden är en arena där kockarna arbetar på små utrymmen under tidspress. Då är det klart att de lär sig en del tricks som sparar tid utan att resultatet blir lidande.

Läs även: Smarta tipsen som skapar ordning i köksskåp och lådor

Här är några köksgenvägar som du kanske inte kände till. Eller som man ska ta med en nypa salt.

1. Koka flera ägg åt gången

Lös, hård eller mittemellan. Alla har sin egen äggfavorit. Och den går att laga i ugn

Lös, hård eller mittemellan. Alla har sin egen äggfavorit. Och den går att laga i ugn. Bild. IBL

Ägg är ju, som bekant, en av frukostlivets höjdpunkter. Men visste du att de går att laga i ugn?

Enligt mumsigast.se ska äggen gå i 160 grader i 15 minuter. Det är dock oklart om det ger lös-, mellan eller hårdkokta ägg.

2. Krama musten ur citronen

Rulla citronen mot köksbänken och krama ur allt.

Rulla citronen mot köksbänken och krama ur allt. Bild: IBL

Har du sett att stjärnkockarna i TV rullar citronen på en bänk innan de pressar frukten? Det gör de för att få ut så mycket fruktjuice som möjligt.

3. Kristallklara isbitar

Koka vattnet innan du häller det i tråget så blir bitarna snyggt kristallklara.

Koka vattnet innan du häller det i tråget så blir bitarna snyggt kristallklara. Bild. IBL

Koka vattnet innan du häller det i formen så blir isbitarna helt klara när de fryser. Du kanske inte direkt sparar tid på just detta tips, men det blir hur tjusigt som helst till fördrinken!

4. Kyl vinet utan blask

Frysta druvor smälter inte i vinet. Dessutom ser det piffigt ut

Frysta druvor smälter inte i vinet. Dessutom ser det piffigt ut. Bild: IBL

Vinet i glaset kunde vara lite kallare men du vill ju inte lägga i isbitar och förstöra smakupplevelsen. Vad göra? Lösningen är att lägga i frysta druvor i glaset så får du kylan men riskerar inte smaken. (Det här tipset hänger visserligen på att du har frysta druvor från början men det är ju lätt ordnat.)

5. Så enkelt hindrar du vattnet från att koka över

Enkelt tips mot kokrelaterade översvämningar. Lägg en träslev på kastrullen

Enkelt tips mot kokrelaterade översvämningar. Lägg en träslev på kastrullen. Bild. IBL

En kastrull du tittar på kokar aldrig, men så fort du vänder bort blicken så kokar den över. Det finns dock ett enkelt knep för att slippa översvämning i köket. Lägg helt enkelt en träslev över kastrullen så kokar vattnet inte över.

6. Slipp stenhård glass

Lägger man glassen i påse innan man lägger in den i frysen så blir den snabbare klar att äta

Lägger man glassen i påse innan man lägger in den i frysen så blir den snabbare klar att äta. Bild: IBL

Enkelt. Lägg glassen i en påse i frysen. När du plockar ut glassen är den snabbare klar att ätas.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även: Köksknepen alla hemmakockar bör känna till