Trendar: InredningMat och dryckResor

Smarta knepet för att få rent i ugnspannan – med bakpulver

01 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTikTok.
Många kämpar med att få rent sina ugnspannor, som är ingrodda med bränd mat och fett.
Nu sprids ett klipp där en man visar upp sitt bästa knep – och där de enda hjälpmedlen är sånt man redan har hemma i skafferiet.
”Bra för dig att du inte bidrar till vårt slit och släng-samhälle, en panna är billig men den går ju fortfarande att använda”, skriver en tacksam person.
Annons

Det brukar inte dröja länge innan rena och fina ugnspannor ser riktigt slitna ut på grund av brännmärken, matfläckar och ett envist uppbyggt fettlager.

Men medan det kan vara svårt att få rent på riktigt med diskmedel och en diskborste, så delar nu en man med sig av sitt knep för att få rent – som fått många att gå i taket.

I en video på TikTok, som har visats över 200 00 gånger visar han hur han får sin panna så ren att han "kan spegla sig i den", som han uttrycker det.

Allt man behöver för att utföra knepet är två väldigt vanliga ingredienser, som de flesta redan har hemma – bakpulver och vitvinsvinäger.

I videon tar han smutsiga och slitna ugnsplåtar och häller ett lager bakpulver över dem, innan han häller över vitvinsvinäger. Därefter tar han en bit stålull och sprider blandningen upp på sidorna också, innan han låter dem vila i en halvtimme medan mixen av bakpulver och vinäger få sin verkan.

Annons

Kritiken mot knepet: Köp en ny ugnspanna i stället

När tiden har gått häller han av vätskan och börjar sedan ta i med hårdhandskarna själv, när han gnuggar på pannan. Men resultatet är minst sagt häpnadsväckande – och har fått många att tacka mannen för det effektiva städtipset.

”Bra för dig att du inte bidrar till vårt slit och släng-samhälle, en panna är billig men den går ju fortfarande att använda”, skriver en tacksam person, som citeras av The Mirror.

Andra tycker dock att det är bättre att bara köpa en ny om den är så smutsig, medan vissa kommer med egna förslag på lösningar som de tycker är enklare. Bland annat ges förslaget att bara täcka ugnspannan med aluminiumfolie i stället som ett sätt att använda en sliten ugnspanna.

I TikTok-videon syns skillnaden tydligt.

Läs mer:

Annons