Äntligen är våren här och med den säsongen för öppna fönster och balkongdörrar på vid gavel. Men krypen och insekterna vill vi ogärna bjuda in i våra hem.  Träd och buskar utanför fönstret ökar risken för att spindlar och andra småkryp hamnar på fel sida av husväggen, och de har ofta en förmåga att ta sig in också genom den minsta springa.

Ättika håller insekterna borta

Men det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att undvika en invasion av insekter där hemma. Undvik kemiska medel och vänd dig i stället till skafferiet. Ättika är ett riktigt universalmedel när det kommer till såväl städning som en rad andra hushållssysslor. Och visst fungerar det även mot kryp och insekter!

Expressen Leva & Bo tipsar om att spreja fönsterkarmarna med en ättiksblandning för att hålla oönskade små gäster borta. Insekterna tål nämligen inte ättika, som kan skada dem, och håller sig instinktivt borta.

Bli av med spindlar inomhus

Själva proceduren är nästan löjligt enkel. Blanda bara hälften ättika och hälften vatten i en sprejflaska. Spreja sedan fönsterkarmarna på både in- och utsidan. Klart!

Om du oroar dig för att ditt hem ska lukta ättika efteråt, kan du vara lugn. Så snart ättikan har torkat försvinner lukten.

Har småkrypen redan hunnit smita in genom fönstret? Lugn, bara lugn – det finns smarta sätt att bli av med dem på.

Spindlar, till exempel, avskyr doften av pepparmynta. Testa att blanda några droppar pepparmyntsolja med vatten i en sprejflaska och spreja på olika ställen hemma. På så sätt håller du spindlarna borta, samtidigt som din bostad doftar härligt och fräscht!

Läs också:

Så skrämmer du bort spindlarna för alltid – med en tepåse!

Artikeln publicerades först på Allers.