I det lilla fiskesamhället Ísafjörður  på nordvästra Island, har man nyligen tagit ett nytt grepp på problemet med bilister som bryter mot hastighetsbegränsningarna. I centrum har man låtit måla ett övergångsställe som är en riktig synvilla – det ser ut som om de vita strecken hänger som block i luften. Dessutom ser det ut som om fotgängarna går i luften när de korsar gatan.

I själva verket är övergångsstället precis lika platt som vanliga övergångsställen, men visst blir man lurad att tro att det verkligen är tredimensionellt?

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Syftet med den snillrika innovationen är att få bilförare att haja till och sänka farten, säger Gauti Ívar Halldórsson på företaget Vegamálun som står bakom målningen till tidningen Vísir.

– Ett övergångsställe som det här får det att se ut som om något blockerar vägen, säger han.

Bild: Vegamálun GÍH

Bild: Vegamálun GÍH

Idén bakom övergångsstället kommer ursprungligen från New Dehli i Indien, skriver Iceland Review. Liknande övergångsställen finns även i exempelvis Sydafrika, Kina och Kirgizistan enligt tidningen The Sun.

Iceland Review skriver att målningen i Ísafjörður kom på plats efter bara någon vecka, eftersom den isländska transportstyrelsen och polismyndigheten var snabba med att godkänna företagets förfrågan.

Här kan du se hur övergångsstället ser ut:

Läs även:

Nya förslaget: Förbud mot att hålla i mobilen när man kör

Småsyskon är bättre bilförare än sina äldre syskon

Så lätt är det att fickparkera – se tricket du behöver lär dig!

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: