Trendar: InredningMat och dryckResor

Snart kommer Facebooks dejtingapp till Sverige – så funkar den

11 sep, 2019 
AvEmma Castman
Kvinna-med-smartphone-utomhus
Trött på att svajpa höger eller väntar i jakt på en potentiell relation? Snart kommer Facebooks nya dejtingtjänst till Sverige. Här är allt vi vet om Facebook Dating.
Annons

Redan förra sommaren tillkännagavs det att Facebook inom snart framtid kommer att satsa på kärlek och relationer. Det i form av en ny dejtingfunktion – som nu har gått live. Tjänsten heter Facebook Dating och finns i 20 utvalda länder, däribland USA, Kanada, Argentina, Brasilien, Chile, Thailand, Uruguay och Vietnam.

Vi i Sverige får däremot vänta några månader på Facebooks hjälp med kärlek. I ett pressmeddelande har sociala mediejätten nämligen sagt att funktionen rullas ut i Europa först tidigt 2020.

Så fungerar Facebook Dating

Facebook Dating är en del av den vanliga Facebook-appen, men för att kunna använda funktionen behöver man starta en separat dejtingprofil. Det är bara användare över 18 år som kan öppna ett konto, och till skillnad från dejtingkonkurrenter som till exempel Tinder bygger inte Facebook Dating på att man svajpar mellan olika profiler.

– Vi ville inte inkludera något om att svajpa eller spela. Facebook Dating handlar enbart om konversationer, säger produktchefen Nathan Sharp till The Verge.

Annons

För att göra dejtingprofilen mer personlig går det att koppla sitt Instagramflöde till tjänsten, och i slutet på året ska det även vara möjligt att visa Instastories i sin profil.

Hur kommer Facebook Dating att fungera? Här är exempel på hur tjänster ser ut.
Tidigt 2020 kommer Facebook Dating till Sverige, här är ett exempel på hur tjänsten ser ut.

Potentiella matchningar kommer att baseras på en rad olika faktorer såsom valda preferenser när man skapat sin profil samt intressen, grupper, kontakter och aktivitet på Facebook. Däremot har Facebook lovat att respektera den personliga integriteten och inte synliggöra för släktingar, vänner och kollegor att man söker efter kärlek utan ens godkännande.

Det finns även en säkerhetsfunktion i appen som gör det möjligt att dela platsinformation med ens vänner på messenger. På så sätt kan de se var man befinner sig under en eventuell dejt.

Annons

Det betyder funktionen Secret crush

Som förval kommer man inte att matchas med sina vänner i appen, men om man ändå skulle vara intresserad av någon i ens sfär går det att ändra. Facebook Dating har nämligen en funktion som heter Secret crush och den gör det möjligt för användarna att markera upp till nio Facebook-vänner som hemliga förälskelser. Har personerna man markerat gjort det samma med en själv får man en notis om detta, annars förblir crushen en hemlighet.

Det går även att addera vänner från Instagram till Secret crush-listan, förutsatt att de använder Facebook Dating.

Foto: Onnie A Koski/REX

Läs mer:

Annons