I en ny intervju med Dagens Nyheter berättar prinsparet vad kungens beslut, om att frånta fem barnbarn titlar, egentligen betyder för dem.

– Så klart finns det vissa begränsningar i vad man kan göra som prins eller prinsessa i yrkesval. Mycket är det ju att man går in i olika ideella verksamheter. Detta öppnar ju upp för att våra pojkar och deras kusiner på andra sidan vattnet får möjlighet att skapa sin framtid på det sätt som de tycker är bäst och viktigast för dem, säger Carl Philip.

Prinsessan Sofia berättar om näthatet

Dessutom berättar Sofia, ärligt, om hur hon upplevde första tiden som prins Carl Philips flickvän – med all den uppmärksamhet som det innebar.

– När vi blev tillsammans tror jag att det skapade väldigt mycket känslor hos väldigt många personer. Jag var en vanlig person som hade sociala medier och ett jobb där jag fick detta direkt till mig. Jag blev väldigt ställd över det enorma hat som riktades mot mig som person. Det är ju många år sedan nu, men det gjorde mig förvirrad och jag kände mig väldigt ensam, säger Sofia.

Vid den tidpunkten var Sofia 25 år och hon fick stort stöd från familj och vänner, men trots det blev hon väldigt emotionellt påverkad när folk hörde av sig och skickade hatiska kommentarer.

– Jag tror att det gick emot vad folk tyckte och tänkte om vilken partner som du (Carl-Philip, reds. anm.) skulle ha valt, med vem jag var och de val som jag hade gjort i livet. Hade man kunnat se det utifrån det större perspektivet – att det här är ett problem som vi måste arbeta med i hela samhället – så hade man kanske kunnat hitta en motivation och ett stöd i det, säger hon.

Att bli utsatt för elaka kommentarer är även något som Carl-Philip fått ta emot innan han berättade att han har dyslexi. Att paret själva har upplevt internets baksidor har gjort att de i dag arbetar aktivt mot näthat via sin stiftelse.

Foto: TT

Läs även: 

Kungens besked: Fråntar barnbarnen kungliga titlarna

Efter kungens beslut: Madeleine och Sofia berättar om förändringen

Det gör Sofia nu — efter kungens besked

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: