Den 7 oktober kom kungens nya besked som skakade om kungavärlden: Sveriges kungahus krymper och rollerna förändras.

Strålkastarljuset ska lysa starkare på kronprinsessparet, men fokus riktas också mot prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Betyder det här att prinsparet fortfarande ska göra offentliga uppdrag för kungen och kungahuset?

Svaret på den frågan är ja. De får både representera kungahuset när de behövs, samtidigt som de också får ägna sig åt privata engagemang och intressen.

Men ett liknande liv som sina föräldrar kommer det inte att bli för prinsparets söner. Prins Alexander, 3, och prins Gabriel, 2, ingår nämligen inte längre i det kungliga huset och de har heller inte ställning som kungliga högheter.

Prinsessan Sofia om livsförändringen för Alexander och Gabriel

Beslutet har fått många att spekulera och undra hur prinsessan tacklar beslutet. Det innebär ju en stor livsförändring för barnen.

I en intervju svarar nu Sofia på kungens order.

– Det har ju under väldigt kort tid kommit väldigt många barn, så syftet med att våra barn ska vara en del av det kungliga huset har lite vattnats ur. Det känns som en naturlig process för oss. Vi har ju haft dialogen i familjen under en längre tid, säger prinsessan Sofia till DN.

Det betyder alltså att Alexander och Gabriel, tillsammans med kusinerna Leonore, Nicolas och Adrienne kommer att kunna leva ett friare liv, menar Carl Philip.

– Så klart finns det vissa begränsningar i vad man kan göra som prins eller prinsessa i yrkesval. Mycket är det ju att man går in i olika ideella verksamheter. Detta öppnar ju upp för att våra pojkar och deras kusiner på andra sidan vattnet får möjlighet att skapa sin framtid på det sätt som de tycker är bäst och viktigast för dem.

Prins Carl Philip är tacksam över sin uppväxt

Prinsen får frågan om det är en möjlighet som inte han har fått i sitt liv. Han avfärdar det och försvarar kungens beslut.

– Men jag har under åren fått ta del av så mycket spännande och intressant genom alla officiella uppdrag. Det har gjort mig till den person som jag är i dag. Det har aldrig varit någon önskan att det skulle vara annorlunda. Jag har alltid sett det som ett självklart val. Det är klart att man kan säga: Vad hade hänt om inte? Nu ger min pappa möjligheten till våra barn att skapa en egen framtid.

Prinsparet har också berättat om kungens order till dem: att visa sig på Nobel. Det är något som förväntas av dem, trots de nya rollerna.