Trendar: InredningMat och dryckResor

Sofia Wood om hatbrevet på hallmattan: ”Klimatet har hårdnat under pandemin”

01 apr, 2021 
AvNina Nyström
AvNina Nyström
Sofia Wood i blå soffa
Häromdagen damp ett mycket otrevligt brev ner på Elle-bloggaren Sofia Woods hallmatta. Näthatet hade letat sig hem till henne – och hon är tyvärr långt ifrån ensam om att drabbas.
Annons

Näthatet har, tyvärr, blivit ett vanligt problem de senaste åren. Vad är det som gör att vi tror att vi kan ta oss rätten att kasta, ibland helt fruktansvärda åsikter och anklagelser i ansiktet på varandra bara för att det finns en skärm emellan? Det är en fråga där det finns MYCKET att arbeta på.

Men hatet sipprar sig även ut genom nätet – ibland hela vägen hem, till ens allra tryggaste plats. Häromdagen fick Elle-bloggaren Sofia Wood ett mycket otrevligt brev på hallmattan.

Ett brev från någon som påstod sig först ha tyckt om Sofia, men nu tydligen hade ändrat sig och ansåg att det här behövde Sofia få veta – i de allra otrevligaste ordalag.

brevet
Brevet Sofia fick.

Sofia Woods reaktion på hatbrevet

”Egentligen borde detta inte komma åt mig eftersom det är så gränslöst men det var så integritetskränkande att få hem, in i min plats, in där bara inbjudna välvilliga ska finnas.”

Annons

”Nej, ingen frisk människa skriver såhär, och det handlar mindre om mig än personen i fråga, allt det vet jag rent intellektuellt. Och samtidigt, så sår det ändå ett frö och framförallt så skapar det en känsla kring hur andra ser en. Hur många tänker såhär, och varför har jag ens satt mig i en sits där någon känner såhär? Vad är det för klimat vi skapat undrar jag och även, vad är min roll i att det här ens kom?”

Vi ringde upp Sofia för att höra hur hon mådde och såg på brevet i synnerhet och frågan i allmänhet.

Vad var din första reaktion när du öppnade brevet?

– Det kändes surrealistisk, helt osannolikt – det här är min privata sfär. Det händer ju att jag får otrevliga kommentarer på nätet också, men då är man beredd på ett annat sätt och har ett annat mindset redan när man loggar in, nästan som en sorts sköld på sig. Det här kom liksom mellan Ica-erbjudanden och påskkort. Det här är också någon som angriper min familj, med väldigt specifika påhopp. Det är uppenbarligen någon som tagit del av mycket i mina kanaler. Att man inte bara avföljer någon om man inte tycker om?

Annons

Vad skulle du vilja säga till den här personen?

– Först kände jag bara: ”Hör aldrig av dig igen.” Men nu tycker jag mest att det är så otroligt sorgligt. Jag tycker synd om personen, och om samtiden. Det här är säkert någon som mår jättedålig. Det finns så många tillfällen man hade kunnat hindra sig själv i den här processen.

Klimatet har hårdnat under pandemin

Sedan Sofia flyttade till en ny lägenhet i julas har hon fått många fler följare och en del nya typer av kommentarer. Tidigare kunde näthatet komma periodvis, men nu kommer det oftare och oftare. Själv drar hon slutsatsen att många av kommentarerna och ilskan fötts av det dåliga måendet pandemin orsakat.

– Klimatet har absolut blivit hårdare under pandemin, och jag upplever att vissa byggt upp en stark irration mot influencers. Jag kan få så underlig kritik för saker jag inte ens gör? Många uppfattar det som syns på sociala medier som den enda verkligheten.

Annons

Även om hon noga poängterar att merparten av alla läsare är peppande, snälla och intelligenta, säger hon att det kan vara svårt att skaka av sig de otrevliga kommentarerna.

– Ibland undrar jag ”Vill jag ens ha en blogg och ha en öppen profil?”. Men det är också därför det är så viktigt att vi pratar om det här. Säger man ingenting utan bara gömmer undan det blir normaliserat att bete sig så här.

Har du någon som inspirerar dig när det kommer till att hantera just näthat?

– Brita och Parisa har varit duktiga på att prata om näthat och samhällsdiskursen på ett bra sätt. De har ett skapt öga för samtiden och sammanhang, tycker jag.

Foto: Linda Alfvegren

Annons