Trendar: InredningMat och dryckResor

Spana in Symfonisk – Sonos samarbete med Ikea

09 apr, 2019 
AvDavid Johansson
Audiojätten har slagit sig samman med det svenska möbelföretaget för att skapa högtalare integrerade i inredningen.
Annons

Det har länge tisslat och tasslats om att Ikea och Sonos ska släppa en kollektion med högtalare, integrerade på ett eller annat sätt i inredningen. I dag, den 8 april, släpper man officiellt kollektionen för allmänheten, som kommer börja säljas i augusti – enbart på Ikeas varuhus.

– Vi visste från början att vi ville utmana den traditionella hightech-estetiken. Lamphögtalaren är delvis inspirerad av eldstaden som företeelse – en enskild komponent som sprider ett varmt ljus och även ljud, säger Iina Vuorivirta på Ikea, som varit med och formgett bordslampan som välsignats med en wifi-högtalare.

ikea sonos lampa bokhylla

”Produkter ingen kunnat göra på egen hand”

Och den där integrerade känslan är genomgripande för hela Symfonisk-kollektionen. Ikea och Sonos har verkligen tänkt flera extra varv för exakt i vilka typer av inredningsobjekt vi saknar högtalare i dag, och hur högtalarna på bästa sätt kan integreras. Frågan är bara hur kvaliteten på högtalarna står sig, med tanke på Ikeas filosofi om att göra så mycket som möjligt tillgängligt för så många som möjligt? Sonos är kända för att ha bland de bästa ljuden på marknaden, och när priset sjunker lär man behöva kompromissa någonstans.

Annons

– Ikea och Sonos inser betydelsen av bra ljud och dess potential att på ett positivt sätt påverka livet hemma för de många människorna. Vår avsikt var att skapa produkter som ingen av oss skulle kunna utveckla på egen hand. Och eftersom både musik och ljus är viktiga för atmosfären i ett rum, har vi utvecklat en produkt som kan leverera båda delar, säger Tad Toulis, vice vd för design på Sonos.

ikea sonos sänghylla
ikea sonos bokhylla

Samarbetet med Sonos är ett stort kliv i riktningen som Ikea tidigare varit tydliga med – ett smartare hem. Hittills har man sålt produkter som trådlösa laddare samt smarta glödlampor. Symfonisk består av en bordslampa med wifi-högtalare och Symfonisk bokhyllehögtalare, samt tillbehör som högtalarställ och högtalarkrokar. Och, för alla som hittills undrat så, ja, dessa är kompatibla med Sonos vanliga högtalarutbud och kan alla styras via Sonos-appen.

Annons
ikea sonos bokstöd
ikea sonos bordslampa
ikea sonos lamphögtalare
Annons

Läs mer:

Annons