Trendar: InredningMat och dryckResor

Stefan Sauk: ”Vi var sårbara innan och nu kan det knappast bli värre”

17 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Den värld vi levde i innan kommer att förändras i grunden, säger skådespelaren Stefan Sauk.
Annons

Har dina planer förändrats på grund av coronakrisen? 

– En föreställning jag jobbar med har blivit framskjuten till i vår istället för att vi skulle ha premiär nu i höst. En stor show som skulle ha gått av stapeln nu under våren har blivit inställd. Men i övrigt är jag lyckligt lottad än så länge. Jag har en egen studio hemma där jag sitter och läser in ljudböcker så därmed har jag möjlighet att jobba hemifrån. I övrigt är jag mycket försiktig och vidtar alla mått och steg som jag förmår.

Är du orolig för viruset och dess konsekvenser?  

– Jag är som alla andra ytterst orolig och vi har bara börjat ana konsekvenserna ännu. Den värld vi levde i innan kommer att förändras i grunden men förhoppningsvis kommer mänskligheten kunna lära sig något av detta.

Hur kan man som ”vanlig person” stötta kulturlivet? 

– Man kan hyra och köpa filmer, och lyssna på ljudböcker. Det är väl i princip det vi kan göra i nuläget. Det kommer säkert att dyka upp några kreativa förslag inom kort. Detta är ju en kreativ bransch.

Annons

Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider? Vad läser du och/eller lyssnar/tittar du på just nu?

– Se bra filmer, lyssna på ljudböcker. Titta på vad som finns i SVT:s Öppet Arkiv, se bra dokumentärer. Det finns flera bra dokumentärer om Bob Marley, Joe Cocker med flera.

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta? 

– Jag skulle vilja lyfta alla mina kollegor i kulturbranschen. Det är en bransch som har gått rakt ner i backen och vi var sårbara innan och nu kan det knappast bli värre. Men vi är inte ensamma.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Att fortsätta med det jag gör och hoppas att vi klarar oss så bra som möjligt. Jag är självklart orolig för vad som ska hända med Sverige och världen efter detta.

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons