I gårdagens skärtorsdagsspecial fick deltagarna i ”Let’s dance” i TV4 tillägna någon sin dans. Stina Wollter valde då sin syster, Ylva Wollter, som dog i anorexi bara knappt 30 år gammal.

– För mig är det självklart att det är för min syster Ylva. Ylva fick ju anorexia nervosa när hon bara var 12 och hon avled fem dagar innan hon skulle fylla 30, berättar Stina i programmet, där hon i ett klipp även besöker systerns grav.

– Vi var ju tillsammans samma dag som hon dog och jag pysslade om henne och vi fikade, berättar Stina och förklarar att systern är en viktig anledning till att hon överhuvudtaget tackade ja till Let’s Dance.

– Hon är verkligen med mig i allt jag gör. Hon är en sådan stor del av mitt liv och den delen försvinner aldrig. Så min kropp ska dansa för henne, berättade Stina.

Valet föll på den livfulla dansen cha-cha – eftersom Stina ”lever för två personer”.

På Instagram skrev Stina Wollter också ett känslosamt inlägg om sin storasyster:

”Kvällens dans är den viktigaste för mig. Ylva, älskade storasyster, du är i mina lungor, i köttet som tar plats, jublet i mina steg, armarna som öppnar sig, skrattet och oförsiktigheten. Jag går ut mitt på golvet och sen kör jag så det skallrar ända tills du känner det”.

Berättar om löftet vid kistan

På Instagram berättar Stina Wollter också varför hon valde just Ylva när deltagarna fick uppdraget att tillägna dansen någon.

”Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta, erövra resten av min tid för henne också. Det löftet är det som gav mig modet att säga ja till @tv4letsdance”.

Gick bort 1992

I flera intervjuer har Stina Wollters pappa, skådespelaren Sven Wollter, öppenhjärtigt berättat om dottern Ylvas sjukdom och bortgång. År 1992 orkade inte kroppen längre och Ylva gick bort efter 17 års kamp mot ätstörningarna i kombination med diabetes.

– Den gav upp på en gång. Det var som att vrida om en kontakt. Hon var som en fågel som lyfte, sa en sköterska, har Sven Wollter tidigare berättat för Kvällsposten.

Stina Wollter föddes två år efter sin storasyster. I en intervju med Dagens Nyheter förra året, berättade hon om hur det var att växa upp i skuggan av sjukdomen.

– Min stackars mamma var på ett sätt också anorektisk. Vi förstod tidigt att hull var äckligt, och att förknippa mat med skam. Men det var Ylva som skulle dö av det. Hon var min närmsta, och jag var konstant beredd. Jag kunde vakna på natten av att hon hade kramper eller hjärtstillestånd och jag har fortfarande det påslaget.

Gick på scenskolan

I samma intervju berättar Stina Wollter om storasysterns dröm att bli skådespelare. Hon gick i samma klass som Lena Endre och Gunilla Röör på scenskolan.

– Jag är glad att de finns, som en referenspunkt. Jag tänker ofta på henne och den ålder hon skulle haft nu; vilken sorts skådis hade hon blivit? Hade hon också varit en av de där sköna donnorna? Om man ska söka ett svar till min myckenhet ligger det nog i Ylvas enorma begåvning som inte fick blomma. När hon dog kände jag mig som bärare av två liv, säger hon till Dagens Nyheter.

Se Stinas dans i klippet nedan (klicka på klippet för att visa i helskärmsformat) eller via den här länken.

”Let’s Dance” sänds fredagar klockan 20.00 i TV4, ett nytt avsnitt sänds således redan ikväll.

Läs även:

7 saker vi älskar med Stina Wollter

6 gånger då Stina Wollter verkligen bjöd på sig själv

Stina Wollter om sorgen efter terrorattacken

Av Malin Karlberg & Minna Wallén-Widung

Artikeln publicerades ursprungligen på Aretrunt.se.

Mest läst