Trendar: InredningMat och dryckResor

Stina Wollter öppnar upp om sin kärlek till konsten i Vinter i P1

12 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Stina Wollter som vinterpratare 2019
Stina Wollter är känd för många som en glädjesprutande Instagramprofil, men framför allt är hon konstnär och det är den sidan av Stina vi får höra mer om i hennes Vinter i P1 som sänds på annandagen.
Annons
Stina Wollter om Vinter i P1Brand logo
Stina Wollter om Vinter i P1

Stina Wollters sommarprat i somras blev det program som fick flest reaktioner på sociala medier. Berättelsen om Stinas relation till den svårt cancersjuka åttaåriga flickan berörde verkligen ett helt folk.

När vi träffar Stina Wollter vid presentationen av årets värdar för Vinter i P1 berättar hon om de starka reaktionerna som hon själv fått uppleva sedan hennes sommarprat.

– Det var en berättelse som hade en stor påverkan på mitt liv, det mötet jag beskriver. Om jag väljer att berätta om det så har ju jag en dröm om att det ska gå in och röra andra människor. Men kraften hade jag kanske inte räknat med. Det var som en explosion av känslor, säger hon.

Ser hopp i reaktionerna på Sommar i P1

Hon berättar till exempel att hon efter föreläsningar och vid boksigneringar och andra tillfällen där hon möter mycket folk blir tvungen att förhålla sig till alla dessa känslor. Människor kommer fram till henne med sina egna berättelser om sorg, om saknad och om död. Och även om det kan vara jobbigt och tungt att få ta del alla dessa berättelser har Stina Wollter sett ett fantastiskt ljus i dem.

Annons

– Det här har gjort att jag har kommit fram till att den kännande människan är hopp. Den kännande människan räddar världen, säger hon.

Det ska Stina Wollter prata om i Vinter i P1

Efter det enorma genomslaget med Sommar i P1 är det inte så förvånande att hon av lyssnarna också röstades fram som vinterpratare.

I sitt Vinter i P1 som Stina Wollter håller på annandagen, den 26 december, kommer vi att få möta konstnären Stina Wollter. Hennes vinterprat tar avstamp från hennes enormt stora kärlek till konsten som hon vill dela med sig av till lyssnarna. Dels kommer hon att prata om sitt förhållande till konst men hon kommer också att göra nedslag i konstnärskap och verk som varit viktiga för henne.

– Konsten har skapat trygga rum kring mig sedan jag var tonåring. Det är en djup, pågående relation, säger hon.

Vuxna glömmer bort att de är konstnärliga

Vinterpratet kommer att bli ett försök från Stina Wollter att få oss alla att inse att vi är konstnärliga människor. Hon vill sälja in idén om den skapande människa vi alla är, något vi lätt glömmer bort i takt med att vi växer upp och blir vuxna.

Annons

– Alla har sett hur barn ser ut när de ritar, bygger, grejar. Då vi kunde allt, då vi förstod allt, då vi var på toppen av vår kompetens, när vi var typ två och ett halvt. Vart gömmer vi det?

Stina Wollter säger att hon i sitt vinterprat vill bjuda in till ett rum där hon går runt tillsammans med lyssnarna och när vi lämnar rummet är hennes önskan att vi ska känna oss förälskade och att vi ska känna en längtan efter att leta efter något att skapa med.

”Människan är en symfoni”

Hon är noga med att konst inte behöver handla om tavlor, utan att det likaväl kan handla om att inse att man kan läsa sagor och bygga kojor. Vi kan, vi har bara glömt hur.

– Alla är konstnärliga, de har bara blivit felprogrammerade, säger hon och fortsätter:

– Människan är ett fantastiskt instrument och så använder vi liksom fyra toner som vi går runt och spelar ‘Jobbet, maten, hämta barnen, bajsa’. Det är lite mer än så. Det är en symfoni, inte bara fyra pling plong.

Lyssna på Vinter i P1 med Stina Wollter den 26 december klockan 13.00 eller på SR Play.

Video: Hamon Moravejzadeh

Foto: TT

 

Läs mer:

 

Annons