Trendar: InredningMat och dryckResor

Stina Wollters kulturtips: ”Skapa och lek tillsammans”

08 apr, 2020 
AvLisa Nilsson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade
– Om du har råd, köp konsthantverk och konst. Dela de alternativa kulturinitiativen som dyker upp, på din plattform, uppmanar konstnären och författaren Stina Wollter.
Annons

Har dina planer förändrats på grund av coronakrisen? Vad gör du i stället?

– Alla inbokade föreläsningar och författarsamtal är inställda. Jag försöker finna andra inkomstkällor samt jobba med min bok.

Hur ser dina dagar ut?

– Jag har varit krasslig i tre veckor nu så i mån av ork arbetar jag med att signera böcker, skicka konstprints och som sagt; skriva på min kommande bok. Och det andra vanliga, tänka på vad vi ska äta, hålla kontakt med nära och kära och att komma ut i naturen.

Är du orolig för viruset och dess konsekvenser?

– Ja, självklart. Viruset och dess konsekvenser är ju redan här och är i full gång – situationen fyller mig med oro och tusen andra känslor.

Hur kan man som ”vanlig person” stötta kulturlivet?

– Köpa böcker och nedladdningar. Om du har råd, köp konsthantverk och konst. Dela de alternativa kulturinitiativen som dyker upp, på din plattform.

Hur tar du dig själv till kulturen nu?

Annons

– Via nätet.

Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider?

– Läs, rita, lyssna på gamla sommarprat, kolla bibliotekens nätutbud, skapa och lek tillsammans.

Vad läser du och/eller lyssnar/tittar du på just nu?

– Vi ser på filmer bland annat via bibliotekets Cineasternatjänst som är fantastisk. Uppsala bibliotek erbjuder också författarsamtal via nätet. Instagram är en källa till fina live-sändningar, prat, konst och musik.

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta?

– OJ – det finns så många. Känns hemskt svårt att välja när jag ju vill lyfta hela sektorn. Men okejdå. Syskonen Märak får det bli.

Vilka är dina planer för framtiden?’

– Att överleva och att fortsätta skapa och bidra till det stora läkningsarbetet.

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons