Att Stockholm är populär bland svenskarna framgår inte minst av den massiva inflyttningen och de ständigt stigande bostadspriserna. Men svenskarnas kärlek till sin huvudstad slutar inte där. I en ny SIFO-undersökning framgår det att svenskarna ser Stockholm som Europas absolut bästa sommarstad.

– Jag var faktiskt positivt överraskad över att Stockholm är så populär att den till och med slår klassiska sommarstäder som Barcelona, Nice och Palma. Men både svenska och utländska turister älskar verkligen den svenska huvudstaden. Det är få städer som slår Stockholm när det gäller utbudet av barnaktiviteter, utställningar, evenemang, restauranger samt otroligt vackra omgivningar, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia.

Bolaget Visit Stockholm har fått i uppdrag av staden att marknadsföra Stockholm. Där tipsar man bland annat om:

Slott i närområdet

Foto: Gomer Swahn

Amfibiebussen Oceanbus

Foto: IBL

Ett inlägg delat av Ros (@simius03)

Stockholms skärgård

Kajakpaddling

Ett inlägg delat av Visit Stockholm (@visitstockholm)

De bästa utsiktsplatserna

– Det är verkligen roligt att så många gillar Stockholm! Det är ett resultat av alla som jobbar med värdskap och att utveckla Stockholm som destination. Vårt mål är att vara en av Europas tio främsta besöksdestinationer och det är vi på god väg att bli, säger Thomas Andersson, vd för Visit Stockholm.

Grattis Sverige! Grattis Stockholm!

Så här ser topp 5 ut på listan

1. Stockholm

2. Visby/Barcelona

3. Göteborg

4. Nice

5. Köpenhamn/Palma/Paris/Prag

Undersökningen är genomförd av TNS SIFO. 1 070 intervjuer utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år.

Se även: Här är de vackraste platserna i Sverige – enligt Instagram