Git Scheynius om David Lynch
Slå på ljud

För 30:e gången hålls Stockholms internationella filmfestival mellan den 6-17 november. Festivalen besöks varje år av tunga namnkunniga personer inom filmbranschen och den har genom åren gästats av storstjärnor som Francis Ford Coppola, Quentin Tarantino och Lauren Bacall. För Femina berättar Git Scheynius om alla de stjärnor hon mött under åren, ett av de besöken hon berättar om är när regissören David Lynch gästade Stockholm 2003 där han bland annat hedrades med en Twin Peaks-natt.

— David Lynch är en av världens bästa filmskapare. En konstnär. Vad många inte känner till är att han är en kopiös kaffedrickare. Vad många inte känner till är att han är en kopiös kaffedrickare. David Lynch dricker alltså femton koppar om dagen eller något liknande. En kopp fick jag med honom varje morgon. Och då satt vi och pratade, jag började min sag så, med en kopp kaffe med David Lynch. Vi pratade om livet, om konsten och vi fick väldigt bra kontakt, säger Git Scheynius.

När filmfestivalen var över och stjärnregissören skulle åka hem räckte han över ett handskrivet kuvert: ”To Git”.

— Och så sa han: ”This is a letter for you to open when you are ready with your work”. Jag tolkade honom bokstavligt och jag tänkte att det där kommer inte jag att låta bli  att öppna. Så det enda sättet att förhindra mig själv är att jag ramar in det. Vilket jag gjorde.

GIT SCHEYNIUS SITTER MED DAVID LYNCH I EN SOFFA

Men ända sedan tavlan kom upp på väggen har Git funderat på vad det egentligen står i det där brevet.

— Är det: ”Film is nothing. Life is everything”. Eller är det tvärtom? Vad är det för budskap?

Och vad menade egentligen David när han sa ”när du är klar med jobbet”? Var det verkligen när Git går i pension eller var det kanske inte bara när hon skulle bli klar med just det årets filmfestival?

— Men nu är brevet på väggen och jag tänker inte öppna det förrän jag har slutat jobba med film. Och det kommer dröja väldigt länge, säger Git Scheynius.

FOTO: EVELINA CARBORN

Läs mer om Git Schyenius och Stockolms internationella filmfestival i nästa nummer av Femina, 13/2019. 

Läs även: 
Git Scheynius: Lauren Bacall bjöd på en oförglömlig middag

Git Scheynius: Quentin Tarantino skrev delar av Pulp Fiction i Sverige

 

Mest läst