Det finns flera fina namn som både passar en kille och en tjej. Trenden med att ge sitt barn ett unisexnamn har funnits ett tag och könsneutrala namn som Lo och Charlie ökar i populäritet. Att ge sitt barn ett könsneutralt namn kan vara en fördel för kvinnor som bär traditionellt maskulina namn visar amerikansk forskning. Enligt den studien hade kvinnor med namn som Leslie, Jan och Cameron mer framgångsrika juristkarriärer än kvinnor med mer feminint klingande namn, skriver forskning.se.

Här är 28 fina könsneutrala namn som både är relativt vanliga men även väldigt ovanliga. En del av dem funkar även internationellt!

Bild på Ariel ur Disneyfilmen Den Lilla Sjöjungfrun

Ariel i Disneyfilmen Den lilla sjöjungfrun.

Ariel

Namnet som för många förknippas med Disneys lilla sjöjunfru eller efternamnet på Israels före detta premiärminister Ariel Sharon är ett vanligt unisexnamn. Namnet som är på hebreiska betyder Guds eld.

Jamie

James är ofta ursprungsnamnet till detta namn. Men även James kan vara könsneutralt, skådespelerskan Blake Livelys dotter heter James! Kända Jamies är tv-kocken Jamie Oliver och skådespelerskan Jamie Lee Curtis.

Kim Källström

Fotbollsproffset och expertkommentatorn Kim Källström.

Kim

När man tänker på ett könsneutralt namn är Kim ofta ett namn som dyker upp hos många. Enligt folkbokföringens register för 2018 fanns det 8394 män som bar Kim som ett förnamn och 2524 kvinnor. Kända Kim är realitystjärnan Kim Kardashian och fotbollsspelaren Kim Källström.

Dylan

Det är ett namn som historiskt sett har varit förbehållet för framförallt män. Men namnet börjar bli mer och mer populärt att även ge till flickor. Om du är ute efter ett ovanligt namn så är kanske Dylan ett bra val, under 208 var det 873 personer som hade det som tilltalsnamn i Sverige, visar SCB:s namnstatistik.

Alexis Colby i tv-serien Dynastin

Alexis Colby i Dynastin.

Alexis

Namnet är en latinsk form av grekiska Alexios som betyder försvarare. Kända Alexis är rapparen Petter Alexis och karaktären Alexis Colby i tv-serien Dynastin.

Chris

En kortare form på både Christine eller Christoffer. Kända Chris är skådespelaren Chris Pratt och karaktären Chris i tv-serien Skam.

Amel

Namnet som betyder hopp på arabiska bärs av både kvinnor och män, 2018 var det 249 kvinnor och 307 män som hade namnet som ett förnamn.

Charlie

Namnet som har sitt ursprung i engelskan och franskans Charles är inte enbart förbehållet för pojkar. Kända Charlies är författaren Alex Schulmans dotter Charlie och skådespelaren i Vår tid är nu Charlie Gustafsson.

Andrea Casiraghi av Monaco

Andrea Casiraghi av Monaco.

Andrea

Namnet kommer från grekiska ordet Andros som betyder människa. Namnet är för många mer betraktat som ett flicknamn, men i Italien är namnet ett vanligt pojknamn. Kända personer som heter Andrea är till exempel prinsessan Caroline av Monacos äldste son, Andrea Casiraghi, och svenska influencern Andrea Brodin.

Sky

Namn som betyder himmel på engelska är lika fint på både en kille och en tjej, namnet varierar stavningen mellan Sky och Skye. dessutom är det ett ovanligt namn, enligt namnstatistiken från 2018 var det 39 personer som hette Sky i hela landet.

Bobbie

Namnet Bobbie är ett ovanligt unisexnamn, under 2018 var det totalt 48 personer som hette så, av dem var det 37 stycken män och 25 kvinnor som hette Bobbie i förnamn.

Mika

Profeten Mika som var aktiv 700 före Kristus är mannen bakom Mikas bok som finns i kristendomens Gamla Testamentet och i judendomens Neviim. I dag är Mika ett vanligt könsneutralt namn.

Billie Eilish

Sångerskan Billie Eilish

Billie

Namnet är ursprungligen ett smeknamn för William. Men det är också ett smeknamn för Wilhelmina. Kända Billies är sångerskan Billie Eilish och sångaren Billie Joe Armstrong från Green Day.

Nicola

Är ett latinskt namn som bildats av grekiska orden Nike, som betyder folk, och Laos som betyder segrar. I andra europeiska länder såsom Tyskland och Tjeckien är Nicola ett flicknamn. Kända Nicola är bland annat influencern Kenza Zouiten Subosics son Nikola och den före detta brittiska elitsimmerskan Nicola Jackson.

Robin

Svenska artisten Robyn som egentligen heter Robin satte definitivt namnet på kartan som ett flicknamn i Sverige med sitt artistnamn Robyn. Namnet som är ett smeknamn för engelska namnet Robert fick ett uppsving på 1980-talet i Sverige när tenniskungen Björn Borg döpte sin första son till just detta.

Tintin

Namnet som serieskaparen Hergé gav till den populära seriefiguren har inspirerat många föräldrar när de ska namnge sina barn. I Sverige fanns det under 2018 fler kvinnor än män som bar namnet som tilltalsnamn, 364 kvinnor jämfört med 198 män. En känd Tintin, förutom seriefiguren, är skådespelerskan Tintin Anderzon.

Taylor Lautner

Skådespelaren Taylor Lautner

Taylor

Sångerskan Taylor Swift är en känd Taylor. Men även Taylor Lautner, känd som Jacob i Twilight, är bärare av namnet.

Helle

Det är ett nordiskt namn som har sitt ursprung i namnen Helga och Helge. I Sverige är det ett ganska ovanligt namn och oftast ett tilltalsnamn för kvinnor, under 2018 var det 419 stycken som har det som tilltalsnamn. Men namnet återfinns bland förnamnen hos män, under 2018 var det 55 män som har det som ett förnamn.

Francis/Frances

Namnen låter lika och faktum är att båda namnen har ursprung i det latinska namnet Franciskus, som betyder fransman. Bland de kända personer som bär namnen hittar vi Oscarsbelönade skådespelerskan Frances McDormand och filmproducenten Francis Ford Coppola.

Skådespelerskan Paris Jackson, kanske är mest känd för att vara dotter till Michael Jackson.

Paris

Namnet som härstammar från den grekiska mytologin med den trojanska prinsen Paris som kidnappade Helen och startade det trojanska kriget. I dag är det kanske mer troligt att man döper någon till Paris efter den franska huvudstaden. Hur som helst är det ett ovanligt unisex-namn i Sverige. Under 2018 var det 44 kvinnor och 31 män som hade det som tilltalsnamn.

Lo

Namnet Lo har blivit alltmer populärt och 2018 var det 1195 kvinnor och 383 män som bar det som tilltalsnamn.

Eli

Eli har hebreiska rötter och betyder hög, upphöjd eller Gud. Namnet har historiskt sett varit vanligare som ett mansnamn i Sverige. Men med åren har namnet getts även till flickor, kvinnonamnet har sitt ursprung i namnet Elle som Eli är en variant på.

Sascha Baron Cohen.

Sasha

Sasha har sina rötter som en förkortning för Alexandra eller Alexander i framförallt Östeuropa. Kända personer som heter Sasha är Barack Obamas yngsta dotter Sasha Obama och komikern och skådespelaren Sascha Baron Cohen.

Lilje

Detta blomsterinspirerade namn funkar fint på både killar och tjejer. Dessutom är det väldigt ovanligt, ifall du vill ge ditt barn ett relativt unikt namn. Udner 2018 fanns det 10 kvinnor och 12 män som hade namnet som förnamn.

Lee

Detta amerikanska namn har ofta för flickor varit kombinerat med ett annat, såsom Kathy Lee eller Lee Anne. Men nu fungerar det även på egen hand för både flickor och pojkar.

Stevie Nicks i Fleetwood Mac, 1978.

Stevie

Namnet Stevie är ofta ett namn som har sitt ursprung i Steven eller Stephanie. I Sverige är namnet väldigt ovanligt, under 2018 var det bara 14 personer som bar namnet som tilltalsnamn, av dem var det 11 män som heter Stevie i förnamn och 3 kvinnor som också lystrar till namnet. Kända Stevies är sångerskan Stevie Nicks och musikern Stevie Wonder.

Jessie/Jesse

Med engelskt uttal låter namnet lika men har olika stavningar. Namnet Jessie är ofta en förkortning på Jessica och namnet Jesse har hebreiskt ursprung som betyder kung eller guds gåva.

Mischa

Sommelieren Mischa Billing är även av bärarna till namnet som härstammar från det ryska smeknamnet för Michail, ryska namnet för Mikael. Men kortformen av namnet är ett fint namn att ge till pojkar såväl som flickor.

Källa: SCB Namnstatistik

FOTO: TT

Läs mer:
Tips på saker att tänka på innan du väljer namn till ditt barn

Topplista: Här är de populäraste flick- och pojknamnen 2018

Olga och 19 andra vintagenamn som spås bli heta 2019

Utvald läsning

Femina