lillasyster egenforetagare

Storasyster blir chef – medan lillasyster oftare blir en kreativ entreprenör, avslöjar nya siffror från en stor svensk studie som dokumenterar orsakssambanden mellan syskonordning och personlighet.

Forskarna menar att det förstfödda syskonet ofta får mest tid, uppmärksamhet och stöd i bland annat läxläsning, vilket leder till att hon klarar sig bättre på arbetsmarknaden och i större utsträckning får chefsjobb. Storasystrar är 60 procent mer benägna att jobba i en ledarskapsposition jämfört med yngre syskon, visar kartläggningen, som utförts av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Läs mer: 6 fördelar med att ha en syster

– Den förstfödde blir mer ansvarsfull och fokuserad på att vara sina föräldrar till lags, medan yngre syskon blir mer sociala och kreativa för att hitta sin roll i familjen, konstaterar man i studierapporten. Tidigare studier har också visat att yngre syskon är mer öppna för nya erfarenheter.

Yngre systrar, som fått klara sig mer på egen hand, startar också i större utsträckning egna företag, vilket skulle kunna tyda på att de blivit mer innovativa och rebelliska.

Läs mer: Stökiga personer är mer kreativa

– Vi kan inte avgöra om det beror på att småsyskon är mer riskbenägna och kreativa eller på att de har svårare att hitta jobb, säger Björn Öckert som är en av rapportförfattarna. Men vi finner samtidigt att småsystrar i större utsträckning än storasystrar har kreativa jobb.

Lillasyster jobbar med andra ord ofta som arkitekt, författare, målare, musiker, skådespelare eller andra kreativa yrken.

 

Bild Shutterstock

Läs mer:
7 typer av vänner vi alla behöver
Barn med äldre mammor blir mer framgångsrika
Därför blir vi lyckliga av att ha sex

Mest läst