Trendar: InredningMat och dryckResor

Studie: Kvinnor sover bättre med en hund än en partner

25 okt, 2019 
AvIda Gustafsson
Vill du att hunden ska få sova i sängen — men inte din partner? Då har glädjande nyheter för dig: enligt en studie är det helt klart partnern som ska kastas ut från sovrummet istället för den fyrfota vännen.
Annons

Kvinnor sover mycket bättre om nätterna om de delar sängen med en hund, det visar en studie. För en partner eller en katt har visat sig vara alldeles för störiga och elaka att tillbringa natten med.

Om du har funderat på att låta din partner sova i gästrummet eller i soffan får du kanske mer vatten på din kvarn ju mer du läser av denna artikel.

Hundar är bra för sömnen

Ett forskarteam vid Canisius College i Buffalo New York, ledda av Christy L. Hoffman som är professor i etologi, studerade vilken effekt husdjur har på människors, och framförallt kvinnors, sömnkvalitet. I studien deltog 926 amerikanska kvinnor, där 55 procent av deltagarna delade säng med sin hund, 31 procent delade säng med minst en katt. Utöver detta uppgav 57 procent av deltagarna att de utöver sina djur även delade säng med en partner.

Hunden-Thella-Johnson-med-syskon-FOTO-PRIVAT
Bruna labradorvalpar som en dag kommer bli fantastiska sovpartners. Foto: Privat

Resultaten visade att kvinnor som sov med en hund uppgav att de sov bättre och kände sig mer utvilade. De uppgav även att deras hundar störde nattsömnen mindre än deras mänskliga partner och de rapporterade att de kände komfort och trygghet.

Annons

Sömnen för deltagare som sov med sina katter var mer störd under natten och detta val av sovpartner var i högre grad förknippad med svagare känslor av komfort och trygghet än för hundar och mänskliga partners.

Löser inte sömnproblem

Studien visade även att hundägare oftare går och lägger sig tidigare än andra och att de också vaknar tidigare än kattägare.

Gullig hund
Låt hunden sova i sängen!

Professor Christy L Hoffman rekommenderar till en djupare studie i ämnet. Bland annat efterlyser hon en studie på huruvida mäns sömn påverkas av husdjur på samma sätt som kvinnor. Hoffman påpekar även att ”nyckelordet här är uppfattning, denna studien är baserad på individernas självrapportering om hur de upplever att deras sömn påverkas” och hon poängterar att studien är baserad på aggregerade data och är ett genomsnittligt svar.

Så att skaffa en hund kommer inte att lösa allas sömnproblem.

Men det kanske kan vara ett starkt argument när din partner inte tycker att hunden ska få lov att sova i sängen…

FOTO: TT/SHUTTERSTOCK

Annons