Vissa bär dem med stolthet och kallar dem för silverstrån, andra döljer de stråna med hårfärg. Oavsett hur man än ställer sig till grått hår så har forskare försökt hitta en förklaring till varför vissa blir gråhåriga i förtid.

De har hittat ett samband mellan genen som styr vår hårfärg och immunförsvaret. Det konstaterar forskarna efter att ha gjort en studie på möss. Resultatet publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ”PLOS Biology”.

Vår hårfärg styrs av pigmentceller och när vi blir äldre är pigmentcellerna bland de första som minskar i antal. Både bland möss och människor bär vissa individer på genetiska anlag för att bli gråhåriga snabbare.

När forskarna försökte motverka mössens benägenhet att bli gråhåriga kunde de se att genen även spelar en roll i vårt immunförsvar. Genom att utsätta mössen för en virusinfektion kunde de se att immunförsvaret började attackera pigmentcellerna vilket gjorde mössen gråhåriga snabbare.

– Det är väldigt intressant att de pekar på möjligheten att till exempel en virusinfektion och kanske också stress som ju i vissa fall påverkar immunförsvaret, skulle kunna påskynda utvecklingen av gråhårighet, säger Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet, som tagit del av studien till SVT.

Eftersom studien är gjord på möss är forskarna försiktiga med att dra några mer långtgående slutsatser när det kommer till människor.

– I vilket fall som helst skulle vi förstås vilja se om den här mekanismen skulle kunna förklara alla dessa anekdoter där folk har blivit gråhåriga i förtid, säger huvudförfattaren Melissa L. Harris vid University of Alabama i Birmingham till Reuters.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Läs även:

Så kan du minska stressen i vardagen – expertens bästa tips

5 inspirerande kvinnor som visar att ålder bara är en siffra

Därför blir du mer stressad i ett kontorslandskap

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: